Co-ouderschap, zo werkt het
Als u gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel, dan moet u samen met uw ex-partner goede keuzes en afspraken maken die u vervolgens ook vastlegt in het ouderschapsplan. In veel gevallen is co-ouderschap een goede optie. Het is een regeling waarin beide ouders evenredig betrokken blijven bij de opvoeding en zorg van de kinderen. Wat co-ouderschap precies inhoudt en hoe u het goed kunt regelen, lichten wij verder toe.
Wat is co-ouderschap?
Kiest u voor co-ouderschap? Dat betekent dat u kiest voor een gelijke verdeling van het ouderschap. Naast co-ouderschap is het ook mogelijk om te kiezen voor een andere omgangsregeling.
Doordat de zorg bij co-ouderschap gelijk verdeeld wordt, brengen de kinderen evenveel tijd door bij u als bij de andere ouder. Dit geldt niet alleen voor de fysieke zorg, maar ook heeft u samen inspraak over belangrijke beslissingen die betrekking hebben op de opvoeding. Denk hierbij aan schoolkeuzes en medische zorg.
De voordelen van co-ouderschap
Als u kiest voor co-ouderschap na de scheiding, dan biedt u uw kinderen de kans om een sterke band te behouden met beide ouders. Het kan voor de kinderen op deze manier een minder ingrijpende nieuwe situatie zijn. Doordat ze weten dat ze nog op beide ouders kunnen rekenen, kunnen ze hun gevoel van stabiliteit beter behouden.
Daarnaast is het ook prettig voor u als ouder om actief betrokken te zijn bij uw kinderen. Zo mist u geen belangrijke momenten en kunt u in goede samenspraak belangrijke beslissingen nemen met de andere ouder.
De uitdagingen van co-ouderschap
Hoewel co-ouderschap in veel gevallen een ideale oplossing is na een scheiding, kan het ook uitdagingen met zich meebrengen. Het vereist namelijk goede communicatie tussen u en uw ex-partner. Het kan voorkomen dat dit naar verloop van tijd stroever loopt als er bijvoorbeeld een nieuwe partner in beeld komt. Of er kunnen conflicten ontstaan als u samen een belangrijke beslissing moet nemen waar u het niet eens over bent. Het is dan belangrijk om altijd in gedachte te houden dat u het belang van uw kinderen voorop stelt en samen zoekt naar een goede oplossing. Daarnaast moet u het ook eens worden over de praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de verdeling van de vakanties.
Succesvol co-ouderschap, zo bereik je het!
Co-ouderschap vergt inzet en samenwerking van beide kanten, maar het is erg fijn als u een stabiele en liefdevolle omgeving voor uw kinderen kunt bieden, waarin beide ouders een belangrijke rol spelen.
Hoe zorgt u voor succesvol co-ouderschap? Het is belangrijk om alles in het ouderschapsplan goed vast te leggen, een mediator kan hier goed bij ondersteunen tijdens de scheidingsprocedure. Dit zorgt ervoor dat de afspraken helder zijn en misstanden in de toekomst voorkomen worden.
Communicatie is daarnaast het keyword. Blijf altijd respectvol en open communiceren om samen tot de beste oplossingen te komen voor de kinderen. Houdt in gedachte dat de kinderen het daardoor ook fijn hebben bij de andere ouder.
Hulp van een expert
Wilt u graag tips of hulp van een specialist? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze experts.
Ook interessant voor u:
- ´Help, mijn ouders gaan scheiden!´ Hoe is dit voor een kind
- Dag van de alleenstaande ouder
- Kinderalimentatie bij co-ouderschap
- Omgangsregeling na een scheiding
- Parallel ouderschap bij narcisme
- Strijd over vakantie tussen gescheiden ouders
- Uit de ouderlijke macht ontzet
- Voogdij, in deze gevallen is het van toepassing
- Wat u moet weten over ouderlijk gezag