Wanneer hoef ik geen partneralimentatie te betalen
Wilt u graag weten wanneer u geen partneralimentatie hoeft te betalen? Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over uw rechten en plichten na een scheiding. De experts van Judex kunnen u hierbij verder helpen. In de volgende situaties is de verplichting bij partneralimentatie niet van toepassing .
1. Behoefte is niet aanwezig
Na een scheiding wordt er partneralimentatie toegekend op basis van de behoefte van de ex-partner die recht heeft op de alimentatie en de draagkracht van de betalende partij. Als de ontvangende partij geen behoefte heeft aan financiële ondersteuning, doordat diegene voldoende inkomsten heeft of veel eigen vermogen heeft, dan is het mogelijk om vast te leggen dat er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden.
2. Er is geen draagkracht
Het kan voorkomen dat een ex-partner die de alimentatie moet betalen aan de ander, niet voldoende draagkracht heeft om hieraan te voldoen. De draagkracht van de betalende partij wordt berekend op basis van het inkomen, vaste lasten en andere financiële verplichtingen. Om te voorkomen dat deze ex-partner zelf in de financiële problemen komt, kan er worden vastgelegd dat er niet betaald hoeft te worden.
3. Afloop van de alimentatieduur
Er is vastgesteld in Nederland dat de alimentatieplicht bij partneralimentatie een duur heeft van maximaal 5 jaar. Als deze wettelijke termijn is verstreken, betekent het dat u niet meer verplicht bent om partneralimentatie te betalen.
4. Een nieuwe relatie
Als de ontvangende partij een nieuwe relatie krijgt en opnieuw gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan vervalt het recht op partneralimentatie. Dit is wettelijk vastgesteld, omdat de nieuwe partner ook kan bijdragen aan het levensonderhoud. Hierdoor valt de noodzaak van partneralimentatie weg.
5. Eigen gemaakte afspraken
In sommige gevallen kan het ook zijn dat ex-partners overeenkomen dat er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden. Dit wordt dan vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Beide partijen gaan hiermee akkoord en de rechter moet deze afspraak bekrachtigen.
6. Onvoorziene omstandigheden
Het kan ook voorkomen dat er een wijziging in de omstandigheden plaatsvindt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de betalende partij langdurig ziek wordt of werkloos raakt. Hierdoor kan de alimentatieverplichting opnieuw beoordeeld worden. Een rechter beslist of de partneralimentatie volledig stopgezet moet worden of de hoogte van het bedrag aangepast kan worden.
Hulp nodig?
Het is verstandig om u goed te laten informeren door specialisten die meekijken naar uw persoonlijke situatie. De experts van Judex kunnen u en uw ex-partner verder helpen om de afspraken rondom partneralimentatie vast te leggen.
Ook interessant voor u:
- 3 veelgestelde vragen over Sinterklaas vieren als gescheiden ouder
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden