fbpx
Ga naar content

Is partneralimentatie verplicht?

De ex-partner met de meeste draagkracht betaalt na een huwelijk of geregistreerd partnerschap partneralimentatie aan de ander. Dit is een maandelijks bedrag dat vaak een aantal jaar betaald moet worden. Maar bent u altijd verplicht om partneralimentatie te betalen? Wij lichten het toe.

Waarom partneralimentatie betalen?

Na een scheiding is de ex-partner met de meeste draagkracht verplicht om de ander te voorzien in het levensonderhoud, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan. Partneralimentatie wordt verplicht gesteld voor de helft van het aantal jaren huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar. Afhankelijk van de lengte van uw huwelijk, bent u dus nog een tijd financieel gebonden aan uw ex-partner.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. U kunt dit het beste met ondersteuning van een expert berekenen. Daarnaast moet u rekening houden met een jaarlijkse indexering. Elk jaar wordt er, door toedoen van inflatie, een percentage vastgesteld waardoor de partneralimentatie verhoogd wordt en zo het te ontvangen bedrag reëel blijft. Let op: u dient dit zelf door te berekenen. 

Afwijkende afspraken

Ondanks dat partneralimentatie verplicht gesteld wordt, is het wel mogelijk om samen met uw ex-partner afwijkende afspraken te maken. Deze dient u goed vast te leggen. Denk hierbij aan de duur van de alimentatie of de hoogte van het bedrag. Het is hierbij wel belangrijk dat u zich goed laat adviseren wat hierin verstandig en mogelijk is. De definitieve afspraken hierover legt u vervolgens vast in het echtscheidingsconvenant.

Het kan ook voorkomen dat er onvoldoende draagkracht is bij beide partners om te voldoen aan de partneralimentatie. Mochten er kinderen in het spel zijn, dan heeft kinderalimentatie altijd voorrang op partneralimentatie.

Alimentatie afkopen is ook mogelijk

Het is ook mogelijk om de partneralimentatie in één keer af te kopen of te kiezen voor overbedeling. Zo hoeft u niet meer financieel gebonden te zijn aan uw ex-partner. De ex-partner die de alimentatie moet betalen, kan er dus ook voor kiezen om het gehele gedrag in één keer af te kopen. Degene die recht heeft op de alimentatie ontvangt de partneralimentatie dan volledig in één keer. Overbedeling is ook een optie als er bijvoorbeeld de gehele inboedel of de overwaarde van het huis wordt toegekend aan de ex-partner die recht heeft op alimentatie. Deze afspraken dient u ook vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. U kunt de hulp van een expert inschakelen om dit goed te laten berekenen en vastleggen.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het berekenen van partneralimentatie of het vastleggen van de afspraken? De experts van Judex staan voor u klaar.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven