fbpx
Ga naar content

Hoe wordt alimentatie berekend

Na een scheiding krijgen ex-partners te maken met onderhoudsplicht. Meestal wordt hieraan voldaan door alimentatie te betalen. De ex-partner die de meeste draagkracht heeft, moet dan aan de andere partner alimentatie betalen. Wij lichten toe hoe dit berekend wordt.

Alimentatieplicht

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft en u besluit te gaan scheiden, dan krijgt u te maken met een alimentatieplicht. Ook als je niet gehuwd bent maar wel samen kinderen hebt, krijg je te maken met alimentatie. Er zijn namelijk twee soorten alimentatie waaraan voldaan moet worden, afhankelijk van uw situatie.  Er bestaat partneralimentatie en kinderalimentatie.

Alimentatie berekenen

Als u alimentatie moet betalen of ontvangen na een scheiding, is het van belang om van tevoren te berekenen wat het juiste bedrag is waar de ontvangende partij maandelijks recht op heeft. Het is verstandig om de hoogte van het bedrag te berekenen met behulp van een expert. Er moet naar verschillende factoren gekeken worden en de afspraken dienen vervolgens duidelijk te worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Partneralimentatie

Wanneer betaalt u partneralimentatie en hoe berekend u dit?  Na een scheiding is de ex-partner met de meeste draagkracht verplicht om de ander te voorzien in het levensonderhoud. Diegene doet dit door het betalen van partneralimentatie. Er wordt uitgegaan van 60% van het netto gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als u samen kinderen heeft, worden de kosten voor de kinderen hierbij in mindering gebracht.

Kinderalimentatie

Heeft u met uw ex-partner kinderen? Er moet dan naast partneralimentatie ook kinderalimentatie betaald worden. Degene die de meeste zorg voor de kinderen op zich neemt, ontvangt van de ander kinderalimentatie tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Kinderalimentatie wordt gehanteerd zodat de kosten voor het levensonderhoud van de kinderen altijd eerlijk verdeeld zijn.

Afhankelijk van een aantal factoren kan de kinderalimentatie worden berekend. Zo wordt er gekeken naar het gezinsinkomen, de draagkracht van beide ouders, de rechter bepaalt vervolgens ook de behoefte van het kind en bekijkt de omgangsregeling en het kindgebonden budget. De afspraken over de kinderalimentatie kunt u vervolgens vastleggen in een ouderschapsplan. Het is belangrijk dat u hier samen uitkomt en indien nodig een expert inschakelt voor een juiste berekening. 

Wanneer herberekening nodig 

U moet rekening houden met de jaarlijkse indexering, waardoor een herberekening van partneralimentatie nodig is. De alimentatie wordt ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage. De ex-partner die betaald dient dit zelf door te voeren, wees hier dus alert op.

Bij kinderalimentatie kan het zijn dat er in de loop der tijd diverse factoren veranderen, waardoor er ook een herberekening nodig is. Beide ouders dienen dit samen te bekijken en opnieuw vast te leggen. U kunt ervoor kiezen om een specialist in te schakelen om een onafhankelijke herberekening te laten maken.

Vraag hulp aan een expert

Wilt u graag hulp van een expert bij het (her)berekenen van alimentatie? Plan dan een gratis adviesgesprek in voor meer informatie, onze experts helpen u graag verder.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven