fbpx
Ga naar content

Internationale Dag van het Gezin, in harmonie na een scheiding

Afgelopen week was het de Inter­na­tio­nale Dag van het Gezin. Op deze dag wordt er stilgestaan bij hoe belangrijk een hechte familie is voor een goede samenleving. De invloed van een goede familieband is na een scheiding ook erg waardevol. Wij geven tips hoe je in harmonie met elkaar blijft omgaan na een scheiding.

Waar staat de Internationale Dag van het Gezin bij stil?

Op de Internationale Dag van het Gezin wordt er wereldwijd stilgestaan bij de waarde van een hechte familie. Wanneer de band met familieleden goed is, zit iemand vaak beter in zijn vel en zal hij of zij sneller tevreden zijn. Zeker bij een scheiding waar kinderen in het spel zijn, is het dus belangrijk om de relationele banden goed te houden, om zo een gezonde en stabiele basis voor uw kinderen te blijven creëren.

In harmonie na een scheiding

Scheiden kan ervoor zorgen dat de band tussen verschillende familieleden op spanning komt te staan. Het is daarom erg waardevol om goed uit elkaar te gaan en vervolgens, als dit mogelijk is, in harmonie co-ouderschap aan te gaan. Wij delen een aantal tips hoe u dit kunt bereiken.

  • Geef uzelf, uw kind(eren), en uw ex-partner genoeg tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Een scheiding is een heftige periode en gaat samen met veel emoties.
  • Blijf goed met- en over uw ex-partner communiceren. Het is erg belangrijk voor de kinderen dat er niet negatief over de andere ouder gepraat wordt.
  • Praat eerlijk en open met uw kinderen over de scheiding en de nieuwe situatie, zodat ze het zo goed mogelijk begrijpen én zich ook gehoord voelen.
  • Maak duidelijke afspraken met uw ex-partner (dit wordt vastgelegd in een ouderschapsplan) en blijf dit ook nakomen. Zo worden onduidelijkheden of onnodige discussies voorkomen.
  • Kunnen jullie na een tijd op vriendschappelijke basis verder? Dan kan het enorm fijn zijn voor de kinderen als jullie bijvoorbeeld gezamenlijk de verjaardag van het kind vieren. Blijf bij dit soort gelegenheden wel duidelijk communiceren, ook met de kinderen om geen verkeerde verwachtingen te scheppen.
  • Accepteer dat u geen invloed heeft op het dagelijks leven bij uw ex-partner, probeer dat los te laten en ontvang de verhalen van de kinderen daarover altijd op een goede manier.
  • Vergeet nooit dat een leven in harmonie na een scheiding ook goed is voor uw eigen gesteldheid! Gun uzelf ontspanningsmomenten, vrolijke momenten met de kinderen en minder stress.

Scheidingsprocedure goed doorlopen

Als u besluit om te gaan scheiden is het erg prettig als u in goede harmonie uit elkaar kan gaan. Het kan dan helpen om een mediator in te schakelen. Een mediator is een onafhankelijke professional die u begeleidt bij het vinden van de juiste oplossingen en afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Onze experts helpen u verder

Wilt u graag de juiste ondersteuning ontvangen? De experts van Judex helpen u verder. Plan een gratis belgesprek in om kennis te maken met de experts en de diensten van Judex.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven