5 tips voor vrouwen na een scheiding
Gaat u scheiden of is uw echtscheiding net afgerond? Dan heeft u een hoop te verwerken en te regelen. Vrouwen en mannen staan er vaak anders voor na een scheiding, zowel emotioneel als financieel. Op 8 maart 2024 is Internationale Vrouwendag. Op deze wereldwijde dag staan (de rechten en vrijheden van) vrouwen centraal. Judex deelt 5 handige tips gericht aan gescheiden vrouwen.
Verschil tussen vrouwen en mannen
Een scheiding zet uw leven en dat van uw ex-partner op zijn kop. U krijgt te maken met veel veranderingen. Hier reageren vrouwen emotioneel vaak anders op dan mannen. Daarnaast is het vaak nog steeds zo dat mannen een hoger salaris hebben dan vrouwen, een vrouw thuis blijft voor de kinderen of minder vermogend is. Bij een scheiding is het dus belangrijk om zowel emotioneel als praktisch een aantal zaken voor uzelf op een rij te krijgen.
5 tips voor gescheiden vrouwen
De experts van Judex geven u 5 tips waardoor u het leven na een scheiding sneller op de rit kunt krijgen.
1 – Emoties mogen er zijn en praat erover
Bij een scheiding komen veel emoties kijken die u allemaal mag ervaren. U kunt gevoelens zoals verdriet, angst of boosheid niet eindeloos parkeren. Blijf goed naar uw eigen gevoel luisteren en ventileer het op tijd. Dit kunt u doen door te praten met naasten of bijvoorbeeld een persoonlijke coach.
2 – Weet hoe u er financieel voorstaat
Probeer daarnaast ook praktisch alles op een rijtje te zetten. Krijg een goed beeld hoe u er financieel voor staat en laat alle afspraken met uw ex-partner goed vastleggen. Creëer overzicht hoe uw nieuwe financiële situatie eruit ziet en handel daar naar om extra stress in de toekomst te voorkomen. Hierbij kunt u uiteraard altijd hulp inroepen van een expert.
3 – Kies voor een back-up plan
Hoewel vrouwen inmiddels erg veel rechten en vrijheden hebben, zien we vaak ook nog verschillen. In een huwelijk kan het zijn dat de vrouw ervoor kiest om thuis te blijven voor de kinderen. Na een scheiding kunt u in een benarde positie komen als u afhankelijk was van uw echtgenoot op financieel gebied. Door een goed back-up plan te maken kunt u weer een nieuwe, stevige basis creëren. Denk hierbij aan meer uren werken, onderhandelen voor een hoger salaris, het volgen van een nieuwe opleiding of een ander uitgavenpatroon.
4 – Zorg goed voor uzelf
Er komt natuurlijk veel op u af. Daarom blijft het belangrijk om uzelf niet te verliezen en goed voor uw lichaam en hoofd te zorgen. Dat kan lastig zijn in het begin, maar door regelmatig bewust te bekijken waar u de meeste energie uit haalt, kunt u dit vaker toepassen. Probeer bijvoorbeeld een keer een nieuwe sport uit, maak een lange wandeling met een vriendin of boek een massage.
5 – Durf hulp te vragen en accepteren
Vindt u bepaalde zaken lastig in de nieuwe situatie of komt u ergens niet uit? Wees dan niet bang om hulp te vragen of te accepteren uit uw omgeving. Daarnaast kan een expert u (en uw ex-partner) ook snel verder helpen zodat alles goed geregeld en vastgelegd wordt.
Advies nodig?
Onze experts kunnen u verder helpen als u graag mediation wilt, financiële vragen heeft of bijvoorbeeld hulp wilt bij het vastleggen van een ouderschapsplan. Plan een gratis adviesgesprek om de mogelijkheden door te nemen.
Ook interessant voor u:
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020