Wanneer moet er partneralimentatie betaald worden?
Bij een scheiding moet u een aantal zaken regelen. Zo is ook het financiële aspect een belangrijk onderdeel dat een grote invloed kan hebben op uw situatie. U krijgt namelijk te maken met alimentatie. Wanneer moet er partneralimentatie betaald worden en waar heeft u recht op? Wij leggen het verder uit.
Wanneer partneralimentatie betalen
In Nederland krijgt u bij een scheiding te maken met partneralimentatie en indien u kinderen heeft ook kinderalimentatie. Wanneer u een geregistreerd partnerschap of huwelijk heeft beëindigd, bent u verplicht om elkaar na de scheiding te voorzien in levensonderhoud.
Het is wettelijk geregeld dat de ene ex-partner met de meeste draagkracht de partneralimentatie gaat betalen aan de andere ex-partner met het laagste inkomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat deze partner geen baan heeft of minder werkt omdat zij/hij al die tijd voor de kinderen heeft gezorgd. U moet de hoogte van de partneralimentatie laten berekenen en hier samen afspraken over vastleggen in een echtscheidingsconvenant.
Hoe lang recht op partneralimentatie
Bent u degene die partneralimentatie moet betalen of juist gaat ontvangen, dan is het natuurlijk prettig om te weten hoelang deze regeling duurt.
Wettelijk is bepaald dat het betalen van deze maandelijkse alimentatie eindigt na de helft van de duur van het huwelijk. Deze verplichting heeft een maximum van 5 jaar. Als u bijvoorbeeld 16 jaar getrouwd was, dan vervalt de alimentatieplicht na 5 jaar. Was u 3 jaar getrouwd? Dan dient er 1,5 jaar partneralimentatie te worden betaald.
De alimentatieregeling kan ook per direct vervallen zodra degene die partneralimentatie ontvangt, opnieuw gaat trouwen of samenwonen.
Is het altijd verplicht?
Ondanks dat alimentatie verplicht wordt gesteld, kunt u samen met uw ex-partner andere, duidelijke afspraken maken hierover als u bijvoorbeeld beide vermogend bent. Denk hierbij aan het aanpassen van de duur van de partneralimentatie of de hoogte van het bedrag. Zo kunt u in samenspraak afwijken van de gestelde norm.
Het is wel van belang dat u zich goed laat adviseren en de gemaakte afspraken duidelijk vastlegt in het convenant. Daarnaast is het ook goed om te weten dat als er onvoldoende draagkracht is, de kinderalimentatie altijd voorrang heeft op de partneralimentatie.
Vraag advies aan een expert
Heeft u hulp nodig bij het maken van goede afspraken over de alimentatie? Of heeft u vragen over de berekening van partneralimentatie? Onze experts kunnen u verder helpen.
Ook interessant voor u:
- Hoe wordt alimentatie berekend
- Indexering alimentatie 2024 bekend
- Is partneralimentatie verplicht?
- Partneralimentatie afkopen: wanneer kiest u hiervoor?
- Wanneer heeft u recht op partneralimentatie?
- Wanneer kinderalimentatie betalen
- Wanneer moet je kinderalimentatie herberekenen?
- Wat te doen als uw ex niet meewerkt aan de herberekening van alimentatie?