fbpx
Ga naar content

Achternaam veranderen na een scheiding

Heeft u toen u ging trouwen de naam van uw ex-partner aangenomen en wilt u weten wat u moet doen bij een scheiding? Of wilt u weten of de achternaam van uw kind gewijzigd kan worden na een scheiding? Er zijn verschillende redenen waarom u uw eigen achternaam of de achternaam van uw (minderjarige) kind kunt behouden of wijzigen. Wij leggen het verder aan u uit.

Moet ik mijn achternaam veranderen na een scheiding?

Uw achternaam blijft automatisch ongewijzigd. Als u dus de achternaam van uw partner hebt aangenomen bij het voltrekken van het huwelijk, en u wilt dit weer veranderen bij een  echtscheiding, dan dient u dit zelf kenbaar te maken bij de gemeente.

In sommige gevallen blijven mensen na de scheiding toch de achternaam van hun ex-partner behouden. Het kan zijn dat u dit nog een tijdje wilt behouden omdat u het overal gebruikt na al die jaren en een carrière hebt opgebouwd onder die achternaam. Het kan ook de reden hebben dat uw kinderen deze achternaam dragen. 

Het is dus een vrije keuze om de achternaam te veranderen bij een scheiding. Echter wordt het wel verplicht als u een nieuwe partner krijgt waarmee u het geregistreerd partnerschap aangaat of gaat trouwen.

Ik wil mijn achternaam wijzigen, hoe doe ik dat?

Wilt u niet meer de achternaam van uw ex-partner dragen? Dan kunt u dit kenbaar maken bij de gemeente op de afdeling Burgerzaken. Uw naam wordt dan aangepast in de Basisregistratie Personen.

Hoe zit het dan met de naam die op andere documenten of plekken is vastgelegd zoals op uw legitimatiebewijs? Het is niet wettelijk verplicht om dit aan te passen. De naam wordt dan aangepast op het moment dat u uw documenten gaat verlengen. Wilt u dit eerder wijzigen? Dan dient u dit zelf door te voeren en nieuwe documenten aan te vragen.

Een andere achternaam voor mijn kind 

Het kan voorkomen dat een (minderjarig)kind de achternaam van de andere partner wil gaan dragen na een scheiding. Zo kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn dat het kind de achternaam krijgt van de ouder die het kind verder gaat opvoeden. Als beide ouders ouderlijk gezag hebben, dan moet u samen het verzoek tot naamswijziging ondertekenen.

De aanvraag moet eerst worden ingediend bij de rechter en aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Alleen de personen met ouderlijk gezag mogen het verzoek indienen.
  • Degene die de naam van het kind wil laten wijzigen, moet het kind een minimum aantal jaren hebben verzorgd en opgevoed.Voor kinderen onder de twaalf jaar is deze periode vijf jaar en voor kinderen boven die leeftijd geldt een periode van 3 jaar.
  • Als de andere ouder ook ouderlijk gezag heeft over het kind, dan moet hij of zij geen bezwaren hebben

Een naamswijziging wordt dus niet zomaar toegekend, bij kinderen jonger dan 12 jaar zal dit een gegronde reden moeten hebben, deze leetijdscategorie wordt nog als kwetsbaar beschouwd en heeft zelf nog geen invloed op de beslissing. Bij een kind ouder dan 12 jaar is het zo dat zijn of haar mening ook meetelt in het besluit.

Hulp nodig?

Wilt u graag hulp van een expert ontvangen om de juiste beslissingen te nemen? Plan een gratis adviesgesprek in, onze experts helpen u graag verder.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven