fbpx
Ga naar content

Loyaliteitsconflict bij kinderen voorkomen

Tijdens een scheiding maak je als ouders van alles door. Niet alleen het praktische en organisatorische wat moet gebeuren, maar vooral ook het sociaal emotionele stuk heeft een grote impact. Verdriet, boosheid, teleurstelling, soms negatief praten over de andere ouder. Dit kan je niet altijd voor je kinderen verborgen houden. Dit kan ervoor zorgen dat de kinderen niet meer weten aan wie ze loyaal moeten zijn. Zo kan er een loyaliteitsconflict ontstaan. Wat is het precies, wat zijn de gevolgen en hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Wat is een loyaliteitsconflict

Alle kinderen zijn in feite loyaal aan hun beide ouders. Als er bijvoorbeeld in het geval van een scheiding door ouders negatief over elkaar gepraat wordt of kinderen zien dat de ene ouder gekwetst wordt door de ander, kan een kind op een punt komen dat ze niet meer goed weten aan wie ze loyaal moeten zijn. Ze voeren een strijd in hun hoofd en vragen zich af aan wie ze trouw moeten zijn; moeten ze kiezen of kunnen ze loyaal blijven aan beide ouders?

Gevolgen loyaliteitsconflict kind

De gevolgen voor een kind kunnen heel vervelend zijn. Zo kan het kind erg gespannen en gestrest raken. Ze zien het verdriet of pijn van hun ene ouder en vragen zich af waarom de andere ouder dit doet. Het is heel verwarrend allemaal. Kinderen kunnen hierdoor onbewust toch een voorkeur gaan krijgen voor een van de ouders. Het laatste wat je wilt is dat het kind het gevoel krijgt dat het moet kiezen, maar dat gebeurt vaak wel hierdoor. In feite loopt het kind emotionele schade op. En dat is wat niemand wil.  

Tips loyaliteitsconflict voorkomen

We hebben drie simpele tips voor je op een rij gezet die helpen een loyaliteitsconflict bij de kinderen te voorkomen. 

1. Als eerste: laat kinderen nooit kiezen tussen jou of je ex-partner. 

Dus stel geen vragen in welk huisje ze de leukste kamer hebben of het meeste naar hun zin hebben. Of met wie ze de leukste dingen doen. Het kan zijn dat ze over leuke dingen praten die ze gedaan hebben bij je ex. Probeer blij te zijn voor je kind en houd je eigen gevoel achterwege.

2. Praat met respect over je ex-partner

Zorg ervoor dat je niet negatief praat over je ex-partner in het bijzijn van je kinderen. Probeer er ook voor te zorgen dat de kinderen de negatieve gevoelens die je hebt jegens je ex-partner, zoals verdriet of boosheid, niet te tonen. Probeer dus altijd respectvol te zijn als je kinderen erbij zijn of over hun vader of moeder praten. Natuurlijk wil je je weleens negatief uiten, maar doe dat dan bij een goede vriend, vriendin of familielid. 

3. Maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen

Zorg ervoor dat je samen geen ruzie maakt waar de kinderen bij zijn. Zelfs een kleine discussie kan voor kinderen al overkomen als een ruzie. Dus probeer je momenten voor ruzie zo te timen dat de kinderen er niet bij zijn. Laat zien dat je nog met elkaar kunt communiceren, zonder gedoe en dat je in staat bent samen conflicten op te lossen. Dat zal de kinderen goed doen en bovendien: hier leren de kinderen ook veel van!

U gaat scheiden. Bij Judex kijken we naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijkheid jullie gedurende het gehele traject te begeleiden. We bieden speciale scheidingspakketten voor ouders van minderjarige kinderen. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. 

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven