Hypotheek en alimentatie bij samengestelde gezinnen
Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een column. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Samengestelde gezinnen zijn gezinnen waar minimaal één partner kinderen heeft uit een vorige relatie. Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Het is geen uitzondering dat het een uitdaging is om dit goed te laten verlopen, ook op financieel gebied. Hoe zit het met de hypotheek en de alimentatie bij samengestelde gezinnen? En zit er verschil tussen kinder- en partneralimentatie? In deze blog meer informatie over dit onderwerp!
Hypotheek en kinderalimentatie
Kinderalimentatie mag niet bij het inkomen gerekend worden. Om deze reden heeft het geen invloed op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek. Dit geldt zowel voor de betalende als ontvangende partij.
Wanneer er sprake is van een geregistreerd partnerschap of huwelijk binnen een samengesteld gezin, wordt de nieuwe partner officieel stiefmoeder of stiefvader. Vanaf dit moment heeft de stiefouder verplichtingen op financieel gebied aan de stiefkinderen. Het inkomen van deze stiefouder telt mee en het gezamenlijke inkomen stijgt. Vaak zie je dat dit het moment is dat er een herberekening van de kinderalimentatie gemaakt wordt. Door een geregistreerd partnerschap aan te gaan of te trouwen kun je de hoogte van de kinderalimentatie dus beïnvloeden. Regelmatig is de uitkomst dat er binnen het samengestelde gezin minder kinderalimentatie ontvangen wordt of meer betaald wordt aan kinderalimentatie. Bij samenwoners gelden deze financiële verplichtingen echter niet.
Hypotheek en partneralimentatie
Op het moment dat je partneralimentatie betaalt, wordt dit bedrag van je inkomen afgetrokken. Netto gezien houd je dus minder over. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. De hypotheekverstrekkers gaan hier echter wel verschillend mee om. Controleer dus van tevoren goed hoe jouw bank of hypotheekverstrekker hiermee omgaat.
Wanneer je partneralimentatie ontvangt, wordt dit bedrag bij je inkomen opgeteld. Je netto inkomen stijgt dus. Partneralimentatie is wel een onzekere factor, omdat je het maar tijdelijk ontvangt. Tevens kan het bedrag ook veranderen op het moment dat de inkomsten bij de betalende ex-partner wegvallen. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan of langdurige ziekte. Hypotheekverstrekkers gaan er ook in deze situatie verschillend mee om. Wederom verstandig om dit goed uit te zoeken bij je hypotheekverstrekker of bank.
Conclusie
Laat je goed adviseren door je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je gaat scheiden. Dit kan met behulp van onze Scheiden & Wonen pakketten. Met name als er partneralimentatie ontvangen of betaald wordt binnen jullie (toekomstige) samengestelde gezin en jullie graag een hypotheek wil afsluiten!
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden