Wat is co-ouderschap
Bij een scheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het ouderschapsplan een van de belangrijkste zaken die in het echtscheidingsconvenant wordt toegevoegd. Als ouders bent u namelijk wettelijk verplicht vast te leggen hoe u de zorg en opvoeding van de kinderen gaat doen na de scheiding. Een van de onderdelen van het ouderschapsplan is hoe u het ouderlijk gezag verdeelt. Co-ouderschap is een vorm van ouderlijk gezag die in Nederland steeds populairder wordt.
Wat houdt co-ouderschap in
Bij co-ouderschap wordt de zorg- en opvoeding in principe 50-50 verdeeld tussen beide ouders. Dit geldt ook voor de kosten. Hoe de tijd tussen u en uw ex-partner verdeeld wordt, bepaalt u samen. Maar de kinderen zijn dus evenveel bij de vader als bij de moeder. Dit kan bijvoorbeeld zijn week om week, maar een week kan ook opgedeeld worden door de helft. Bij een 60-40 verdeling wordt er ook nog steeds over co-ouderschap gesproken. Co-ouderschap wordt steeds populairder in ons land. Voor de kinderen is het fijn dat ze evenveel tijd doorbrengen met beide ouders, voor de ouders geldt dit net zo. Beiden bent u net zo betrokken bij (en verantwoordelijk voor) de opvoeding van de kinderen. Een kleine voorwaardelijkheid: ouders moeten wel bij elkaar in de buurt blijven wonen om het praktisch goed uitvoerbaar te laten zijn. De kinderen moeten wel naar hun eigen school, sport, vriendjes enzovoort kunnen blijven gaan. Een aantal jaar geleden is er in Zweden een onderzoek geweest onder 800 kinderen waaruit bleek dat zij veel minder stress ervaren door het co-ouderschap waar hun ouders voor kozen na de scheiding. Door deze vorm van omgangsregeling behielden ze hun tijd met beide ouders en waren beide ouders net zo betrokken bij hun leven.
Beëindigen co-ouderschap
In het ouderschapsplan is de omgangsregeling vastgelegd. Wanneer u het co-ouderschap zou willen beëindigen, is dit niet heel gemakkelijk. U kunt dit alleen beëindigen, als u hier beiden achter staat. U moeten dan samen een andere omgangsregeling treffen en dit ook weer vastleggen in het ouderschapsplan. Wanneer een van u beiden het co-ouderschap wenst te beëindigen en de ander wil dat niet, dan kan degene die het wil, naar de rechter stappen. Een reden hiervoor kan zijn dat de ander bepaalde gemaakte afspraken niet nakomt. Er zijn dan wel bewijzen nodig om de rechter te overtuigen dat de ander de afspraken uit het ouderschapsplan niet naleeft. Er zijn overigens nog een aantal redenen waarom een co-ouderschap beëindigd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn dat uw kind 18 jaar wordt, op zichzelf gaat wonen, u of uw ex-partner verder weg gaat wonen of wanneer u als partners weer bij elkaar komt.
Co-ouderschap kent voor zowel de ouders als de kinderen vele voordelen. De belangrijkste voorwaarde om het laten werken is dat u als ouders goed met elkaar kunt (blijven) communiceren.
Via Judex kunt u snel en gemakkelijk uw echtscheiding regelen. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit een online of mediation scheidingspakket dat het beste past bij uw persoonlijke situatie. Zeker als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Omdat een scheiding een complex en chaotisch traject is, biedt Judex hulp bij alles wat je moet regelen bij een scheiding met kinderen, zoals het ouderschapsplan en de omgangsregeling. De juridisch specialisten helpen u tijdens het echtscheidingstraject, zodat u zeker weet dat u niets vergeet.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden