Hoe verdeelt u ouderdomspensioen?
Als u uit elkaar gaat kunt u ervoor kiezen om het opgebouwde ouderdomspensioen te verdelen. Bij een geregistreerd partnerschap en huwelijk is dit gebruikelijker dan bij alleen samenwonen. De standaard is om uit te gaan van het aantal gehuwde of geregistreerde jaren.
Als u ervoor kiest om het ouderdomspensioen te verdelen zijn er 2 mogelijkheden: De standaard verdeling en conversie. In deze blog leg ik aan de hand van 2 voorbeelden de verschillen uit, met de daarbij horende voor- en nadelen.
Voorbeeld 1: De standaard verdeling van het ouderdomspensioen
Johan en Joke zijn 20 jaar getrouwd als ze besluiten om te gaan scheiden. Alleen Joke werkt en heeft in deze periode ouderdomspensioen opgebouwd. Johan en Joke kiezen tijdens de echtscheidingsprocedure voor een standaardverdeling van dit pensioen.
Concreet houdt dit in dat Johan recht heeft op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen van Joke in de periode dat ze getrouwd waren. Johan krijgt dit pensioen niet meteen uitbetaald, maar moet wachten totdat Joke met pensioen gaat. Wanneer deze keuze binnen 2 jaar na hun scheiding wordt doorgeven aan het pensioenfonds, zal het pensioenfonds dit tegen die tijd rechtstreeks aan Johan uitbetalen.
Het nadeel van deze keuze is dat Johan afhankelijk is van het leven van Joke. Als Joke voor haar pensioen overlijdt zal Johan geen ouderdomspensioen van Joke ontvangen. Het voordeel voor Joke is dat als Johan komt te overlijden, Joke haar volledige ouderdomspensioen (weer) zal ontvangen. Johan zal pas het ouderdomspensioen van Joke ontvangen op het moment dat Joke met pensioen gaat. Als Johan ouder is dan Joke zal hij dus een heel aantal jaren moeten wachten op de uitkering van dit pensioen.
In dit voorbeeld wordt uitgegaan van ‘de helft van het opgebouwde pensioen’. Mocht u een andere verdeling willen; bijvoorbeeld 40-60% of 25-75%, dan kunt u hiervoor kiezen. Dit moet u wel doorgeven aan het pensioenfonds en laten vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Ook kan een andere termijn worden afgesproken. Dus niet de periode van het huwelijk of de registratie van een partnerschap, maar een andere periode.
Voorbeeld 2: Conversie
Jos en Anouk zijn 15 jaar getrouwd als ze besluiten te gaan scheiden. Alleen Jos werkt en heeft in deze periode ouderdomspensioen opgebouwd. Jos en Anouk kiezen tijdens de echtscheidingsprocedure voor conversie, omdat Anouk niet afhankelijk wil zijn van het leven van Jos, voor de uitbetaling van het ouderdomspensioen.
Door de conversie wordt de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen, dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, definitief omgezet naar een eigen ouderdomspensioen op naam van Anouk. Dit pensioen komt volledig los te staan van het pensioen van Jos. Als Jos komt te overlijden, zal Anouk haar deel van het ouderdomspensioen blijven ontvangen. Het nadeel is dat als Anouk komt te overlijden, Jos zijn volledig opgebouwde pensioen niet terug zal krijgen, zoals bij de standaardverdeling wel zo zal zijn.
Ook in deze situatie kunt u kiezen voor een andere verdeling dan in het voorbeeld genoemde 50-50%.
Bij conversie wordt het ouderdomspensioen uitbetaald op het moment dat u met pensioen gaat. U bent dus niet afhankelijk van het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat.
Conversie is alleen mogelijk als beide partners daarmee instemmen. Als één van de partners dit niet wil, zal altijd de standaardverdeling toegepast worden.
Conversie is niet altijd de meest verstandige keuze. In het geval van een behoorlijk leeftijdsverschil tussen de partners wordt deze optie vaker gekozen. Het is dan fijn dat u niet afhankelijk bent van de datum dat de ex-partner met pensioen gaat.
Geef ook deze keuze binnen 2 jaar na scheiding door aan uw pensioenfonds. Laat u altijd goed adviseren door de persoon die uw scheiding begeleidt en neem contact op met uw pensioenfonds voor meer informatie omtrent uw eigen pensioen!
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden