fbpx
Ga naar content

Scheiden of blijven?

Scheiden of blijven? Zeker met de vakantieperiode in aantocht zijn er een hoop stellen die zich dit afvragen. Geef je je huwelijk nog een kans en ga je gezamenlijk van de vakantie genieten in de hoop dat alles daarna weer koek en ei tussen jullie is of weet je diep in je hart al dat dit toch niet meer gaat gebeuren en bespaar je iedereen een dramavakantie? Daarbij rijst natuurlijk ook de vraag waar je een nieuw onderkomen vindt. We weten allemaal dat zowel de huur als de koopprijzen de pan uitrijzen en voor veel mensen niet meer te betalen zijn. Hiermee wordt de vraag scheiden of blijven natuurlijk alleen maar ingewikkelder.

De vakantieperiode is vaak een uitdaging voor twijfelende stellen

Als je op dit moment voor jezelf het gevoel hebt dat je moet kiezen tussen het wel of niet scheiden, ben je niet de enige. In de periodes rondom vakanties is er bij advocaten, mediators en de rechtbank altijd een piek in scheidingen te zien. Veel stellen twijfelen vaak voor de vakantie al of ze bij elkaar moeten blijven en vaak barst de bom dan ook tijdens de vakantie waarbij de stellen “verplicht” meer tijd met elkaar moeten doorbrengen al was het maar om de kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Doordat je als stel langer bij elkaar bent dan in het dagelijks leven het geval is, heb je meer kans ((lees: wat langer de tijd) om je te storen aan negatieve eigenschappen van de ander en om te ontdekken dat jullie karakters steeds meer beginnen te botsen.

Kun je je een scheiding wel veroorloven?

Als je besluit dat de koek op is dient zich echter de volgende vraag aan. Kun je je een scheiding wel veroorloven in de huidige tijd? De koopkracht daalt in recordtempo, de huizenprijzen zijn voor de gewone burger niet meer te betalen en met de huren is het al niet heel veel beter gesteld. Waar ga je wonen en kun je je die woning überhaupt wel veroorloven? Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel stellen toch bij elkaar blijven of de scheiding doorzetten maar wel onder hetzelfde dak blijven wonen.

Twee manieren om naar je huwelijk te kijken

Als je in een huwelijkscrisis zit, ligt het gevaar op de loer dat je jouw relatie op een verkeerde manier tegen het licht gaat houden. Veel mensen gebruiken hiervoor de denkbeeldige weegschaal en zetten de plus- en de minpunten tegenover elkaar. Dit is een manier waarop een rechter naar je relatie zou kijken. Hoewel er weinig nadelen van deze methoden te benoemen zijn, is het goed om te weten dat het lastig te bepalen is welke factor voor jou zwaarder weegt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het beeld van je partner aan verandering onderhevig is. De weegschaal komt nooit echt stil te hangen waardoor het lastig is om een “eindoordeel” te vormen.

 Als je naar je relatie kijkt als een dokter zou doen, hanteer je een hele andere benaderingswijze. Een dokter kijkt immers niet naar de gevolgen maar juist naar oorzaken en mogelijkheden om dit te behandelen. Dit is uiteraard herkenbaar met de rol die een relatiemediator vervult. Als je in beeld hebt wat je “relatie issue” is, dan kun je hier wellicht wat aan doen. Het kijken naar je relatie door de bril van een dokter kan best confronterend en overweldigend zijn maar heeft als grote voordeel dat je wel de inzichten krijgt waar je op zoek bent bij maken van je keuze tussen scheiden en blijven.

Opties als je de keuze hebt gemaakt om te scheiden en niet te blijven

Je hebt diverse opties als je de keuze hebt gemaakt om te scheiden en dus niet te blijven. Zoals aangegeven is het doorlopen van een mediationtraject een veelgemaakte keuze bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. De achterliggende gedachte van echtscheidingsmediation is dat scheidende partners in goed onderling overleg (lees: gezamenlijk) de afspraken maken die van belang zijn om het huwelijk te ontbinden. Ze maken hiervoor gebruik van de ondersteunende- en adviserende rol van een echtscheidingsmediator. Deze begeleiding kan zelfs desgewenst online worden aangeboden. Een echtscheidingsmediator zal uiteraard een neutrale rol vervullen en uitsluitend adviseren omdat beide scheidende partners gebruik maken van zijn of haar diensten. Hiermee wordt echter wel een aanzienlijke kostenbesparing gedaan en heb je als scheidend stel veel invloed op het tempo van het doorlopen van het traject. Voorwaarde is uiteraard wel dat je er beide het vertrouwen in hebt dat jullie in goed overleg tot de benodigde afspraken kunnen komen. Daarnaast mag de situatie niet te ingewikkeld zijn, gezien het feit dat mediation een (voor een groot deel) zelfstandig karakter heeft. In geval van een vechtscheiding is mediation dus geen optie. In dat geval zul je ook waarschijnlijk niet voor het dilemma staan of je moet scheiden of blijven.

Meer informatie of persoonlijk advies over echtscheidingsmediation

Heb je behoefte aan meer informatie of persoonlijk advies over echtscheidingsmediation? Neem dan gerust contact op ons op. We beantwoorden graag jouw vragen hierover en informeren je graag over je eventuele mogelijkheden om gebruik te maken van (echtscheidings) mediation. We wensen iedereen een lange- en vooral gelukkige relatie. Mocht dit in dit geval niet voor jullie zijn weggelegd, staan onze scheidingsspecialisten voor je klaar om je persoonlijk te helpen. 

Terug naar boven