Aan alle gescheiden ouders met kinderen op een basisschool
Ben je zelf gescheiden en wil je weten hoe je hiermee om moet gaan voor je kinderen op de basisschool? Onze eigen Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en heeft handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
“Meester, mijn huiswerk ligt nog bij mij moeder, ik kan het pas over een paar dagen inleveren”.
“Ik wil graag meer bij mijn vader wonen, want ik vind de vriend van mijn moeder niet aardig”.
“Juf, ik heb weinig geslapen vannacht. Ik maak me zorgen om mijn moeder die zo verdrietig was gisteravond”.
“Mijn vader geeft meer aandacht aan de kinderen van zijn nieuwe vriendin dan aan mijn broertje en mij. Dat vind ik niet leuk”.
Zomaar wat citaten van kinderen met gescheiden ouders. Als voormalig groepsleerkracht op een basisschool heb ik ze voorbij horen komen. Als juf word je hier stil van…. De zorgen die deze jonge kinderen hebben, hadden ze eigenlijk bespaard moeten blijven. De gevolgen van een scheiding zijn voor veel kinderen groot.
Luisterend oor
Met de kinderen van bovenstaande citaten kon ik in gesprek. Als juf kun je een luisterend oor bieden. Je kunt het verschil betekenen voor deze groep leerlingen. Af en toe creëerde ik een momentje waarop ik deze kinderen even alleen kon spreken, naar ze kon luisteren en soms een tip kon geven.
Helaas zijn er ook veel kinderen die op school nooit zullen vertellen over waar ze in hun hoofd mee bezig zijn. Ze praten niet over de zorgen die ze hebben. Daardoor krijgen ze minder steun van de mensen om zich heen en zo dus ook van hun leerkracht. Als gescheiden ouder kun je je kind op school helpen.
Hoe kun je als gescheiden ouder je kind helpen?
Als gescheiden ouder kun je op school zeker een bijdrage leveren voor je kind door in contact te blijven met de juf of meester. Met name bij gesloten kinderen is het lastig voor een leerkracht om het kind echt te helpen en is contact met de ouder des te belangrijker. Leerkrachten hebben, mede door de volle klassen, vaak te weinig tijd om uitgebreid met een leerling te praten over wat haar/hem bezighoudt en wat er in haar/zijn hoofd omgaat. De input van de ouders is dan erg welkom.
Licht de meester of juf van je kinderen altijd in op het moment dat er veranderingen zijn in de gezinssituatie. Bijvoorbeeld bij een scheiding, als de nieuwe partner van één van de ouders aan de kinderen wordt voorgesteld of als het kind te maken krijgt met nieuwe zusjes en broertjes. Soms zijn deze situaties leuk voor een kind, maar ze kunnen ook in negatieve zin een grote impact hebben. Ook als een kind erg verdrietig is door de situatie, is het verstandig om dit aan de leerkracht te melden. Als de leerkracht hiervan op de hoogte wordt gesteld, kan hier, als het nodig is, op in worden gespeeld.
Als de meester of juf van je kind niks weet en je kind op school ook niks vertelt, kan een leerkracht in dit opzicht weinig voor jouw kind betekenen. En dat is uiteraard niet in het voordeel van je kind.
Wat vertel je aan de leerkracht?
Ik kan het me goed voorstellen dat je niet alles aan een leerkracht wilt vertellen, met name als er vervelende dingen thuis spelen. Dit hoeft ook niet. Een berichtje in welke vorm dan ook, met een opmerking dat je kind slecht geslapen heeft of verdrietig is kan al genoeg zijn. Vraag of de leerkracht jouw kind in de gaten wil houden. Er zal geen leerkracht zijn die hier negatief op zal reageren.
Veel kinderen vinden het vaak alleen al fijn als hun juf of meester op de hoogte is en er verder niets actiefs mee doet. Het is lastiger al jouw kind dit niet wil. Maak dan zelf een goede afweging in het belang van je kind.
Huiswerk
Als je kinderen in twee huizen wonen is het maken/leren van huiswerk soms lastiger, omdat ouders het overzicht mogelijk wat kwijtraken. Daarnaast moeten de schoolspullen ook heen en weer worden verhuisd. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik check of de knuffels in de tas zitten en de aanwezigheid van het schoolwerk nog wel eens vergeet te controleren. Als je kinderen en de andere ouder hier ook niet heel precies in zijn, gaat het soms mis.
Kinderen vinden het vaak fijn als een ouder de juf of meester even op de hoogte stelt als het huiswerk maken/inleveren niet gelukt is. Veel leerkrachten hebben er begrip voor als dit een keertje gebeurt. Als je dit als ouder zelf meldt, voorkom je dat je kind ‘de vervelende boodschap’ tegen een juf of meester moet vertellen en zich daar misschien vooraf zorgen over maakt. Uiteraard ben ik er een voorstander van dat kinderen zelfstandig worden en dit ook zelf kunnen regelen. Echter, kinderen die in twee huizen wonen hebben in vergelijking met andere kinderen die dit niet hebben, al genoeg om aan te denken. Iets vergeten is zo gebeurd…
Praktische informatie
Veel leerkrachten vinden het fijn om praktische informatie te krijgen van gescheiden ouders.
Als voorbeeld een lijstje met daarop de verdeling van de dagen. Op welke dagen is het kind bij vader en op welke dagen bij moeder? Vooral jonge kinderen vergeten wel eens bij welke ouder ze die dag zijn en dat kan onrust geven. Als je als leerkracht een overzichtslijstje hebt kun je direct duidelijkheid geven aan het kind.
Voor een leerkracht is het ook fijn om te weten wie van de twee ouders er gebeld moet worden bij een calamiteit of bij ziekte. Veel leerkrachten bellen op de gang en verlaten dus even hun klas. Als je de verkeerde ouder als eerste belt kost dit onnodig extra tijd.
Geef van beide ouders de telefoonnummers en mailadressen door aan school en vraag aan de leerkracht of beide ouders alle (school)informatie kunnen ontvangen. Veel scholen doen dit automatisch, maar een extra check kan nooit kwaad. Je hoeft er dan zelf niet aan te denken om de (school)informatie naar de andere ouder door te sturen.
Conclusie
Voor veel leerkrachten is het fijn om op de hoogte te worden gehouden als bij hun leerlingen thuis de situatie verandert. Leerkrachten willen heel graag de kinderen ondersteunen die het moeilijk hebben, maar dan moeten ze het wel weten! Een kort bericht via de mail, app of per telefoon is vaak al genoeg om een leerkracht te vragen je kind extra in de gaten te houden. Geef ook praktische informatie door aan de leerkracht. Als ouders en school samenwerken, zal dit zeer zeker in het belang zijn van je kind!
Meer weten over scheiden met kinderen? In onze vorige artikelen vind je meer informatie over onder andere een kinderrekening, kinderalimentatie, de ouderbelofte en het succesverhaal van Wouter.