Scheiden via advocaat
Wanneer moet er een advocaat ingeschakeld worden?
Sommige ex-partners zijn niet meer in staat om samen te zoeken naar oplossingen. In dergelijke situaties is het vaak onvermijdelijk dat beide partners een advocaat inschakelen. Het gesprek verloopt dan verder via de advocaten. Een advocaat heeft als primaire doel het persoonlijk belang van de cliënt te behartigen. In het geval van een echtscheiding, zal de advocaat u informeren over uw rechten en plichten, en bemiddelen met (de advocaat van) uw ex-partner om voor u het maximale resultaat te bereiken.
In bepaalde scenario’s is het noodzakelijk om een advocaat in de arm te nemen. Dit is dus bijvoorbeeld wanneer u en uw ex-partner er niet samen uit gaan komen, maar kan zich ook voordoen wanneer de situatie nou eenmaal té complex is om zelf de beste oplossingen te formuleren. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat u en uw ex-partner al een heel eind zijn gekomen, maar op één of enkele onderwerpen geen overeenstemming kunnen vinden, denk aan afspraken omtrent kostbare bezittingen of eventueel de opvoeding van de kinderen. In die gevallen is scheiden via een advocaat de enige mogelijkheid.
Bij de meeste echtscheidingen lukt het beide advocaten om een regeling te treffen die wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Echter heeft scheiden via een advocaat ook een keerzijde. De advocaat van uw ex-partner zal, net als uw advocaat, alles op alles zetten om het beste voor uw ex-partner voor elkaar te krijgen. Hierdoor kan het echtscheidingsproces erg lang duren. Soms neemt het scheidingsproces zelfs meerdere jaren in beslag. Bovendien bestaat ook dan nog steeds de kans dat u er – ondanks de hulp van de advocaten – niet uitkomt. In dat geval komt het tot een gerechtelijk proces. Uw lot ligt dan in handen van de rechter, en wordt er voor u bepaald wie op elk vraagstuk ‘gelijk’ krijgt en welke afspraken daar dus uit voortvloeien.
Heeft u de intentie om samen afspraken te maken over de scheiding?
Dan is mediation een passend alternatief.