fbpx
Ga naar content

Aangesloten bij:

  • Logo FFP
  • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
  • Logo Mediator Keurmerk

Mediation is een zeer moderne vorm van conflicthantering dat veelzijdig toegepast kan worden. Een van deze toepassingen is familiemediation. Er is veel vraag naar mediators die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Om familiemediation op de meest effectieve manier te kunnen toepassen worden er vakgerichte MfN-opleidingen aangeboden.

Waarom er veel vraag is naar familiemediators

Er is sprake van een duidelijk toenemende vraag naar familiemediators. Deze beweging is op een eenvoudige manier te verklaren. Mediation is gericht op het oplossen van conflicten zonder dat er gerechtelijke uitspraken hiervoor noodzakelijk zijn. De achterliggende gedachte hierbij is dat de familieleden die in conflict zijn, gezamenlijk om de tafel gaan om te zoeken naar passende oplossingen om het geschil weg te nemen. Hiervoor wordt een open overlegstructuur gecreëerd waarbij de mediator de rol van de neutrale gespreksleider op zich zal nemen en zal ingrijpen als de familieleden dreigen vast te lopen.
De bereidheid van alle strijdende familieleden om samen naar oplossingen van een conflict te zoeken en de beschikbare ruimte hiervoor, zijn de belangrijkste voorwaarden om familiemediation toe te passen. Als dit het geval is, zijn er diverse manieren waarop deze conflicthantering kan worden toegepast. Er kan gekozen worden voor een mediationtraject waarbij er een of meerdere afspraken worden gemaakt op het kantoor van de mediator of voor een ondersteuning die geheel op afstand zal plaatsvinden. Deze laatste optie is mogelijk door de beschikbaarheid van de moderne digitale mogelijkheden.
Het belangrijkste voordeel van mediation heeft zeker ook te maken met de bijbehorende kosten. Doordat mediation een constructie is waarbij de strijdende partijen gezamenlijk gebruik maken van dezelfde ondersteuning, is er uiteraard sprake van een besparing op de ureninzet. Als er gekozen zou worden voor een juridisch alternatief waarbij gebruik wordt gemaakt van een individuele ondersteuning, zou dit uiteraard aanmerkelijk duurder zijn. Daarnaast heeft mediation als grote voordeel dat de partijen vaak zelf een grote invloed hebben op het tempo waarop een traject wordt doorlopen.

Eisen en competenties om familiemediator te worden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er geen juridische achtergrond vereist om familiemediator te kunnen worden. Mediation is immers een vorm van conflicthantering die kan worden toegepast ter voorkoming van juridische stappen. Het vak mediator is een vrij beroep. Het is wettelijk gezien dan ook niet verplicht om als mediator specifieke diploma’s of andere bewijzen van vaardigheden te bezitten. In de praktijk is dit wel degelijk het geval.
Een MfN opleiding wordt gezien als de minimale vereiste om familiemediator te worden. Daarnaast zijn competenties als onafhankelijkheid, luistervaardigheid, inlevingsvermogen, analytisch vermogen en organisatietalent wel van enorm belang bij het succesvol begeleiden van een mediationtraject.

MfN-erkend opleidingstraject voor familiemediators

De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) is onderdeel van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM) en houdt zich bezig met het opleidingstraject voor familiemediators en het onderhouden van het register waar gekwalificeerde mediators in worden opgenomen. Deze kwalificatie heeft betrekking op het succesvol afronden van minimaal een MfN erkende basisopleiding en de praktische vaardigheden. Om te borgen dat de opleidingen worden aangeboden volgens de strenge normen van de MfN heeft de federatie een aantal instituten een officiële erkenning gegeven. De MfN erkende basisopleiding bestaat uit meerdere lesdagen waarbij de nadruk wordt gelegd op de praktische toepassing van de kennis die met behulp van thuisstudie is opgedaan. Dit is immers de meest effectieve methode om te ervaren hoe een specifieke reactie of interactie overkomt op anderen.
De MfN verzorgt zelf het afnemen van de examens. Deze examens zijn volledig in lijn met de structuur van de opleiding en bestaat uit een theoretisch deel waarbij 50 meerkeuzevragen moeten worden beantwoord en een praktisch deel waarbij er de keuze gemaakt kan worden tussen een live-assessment (role play) of een video-assessment. Na het succesvol afronden van beide onderdelen ontvangt de mediator een uitnodiging om in de registers te worden opgenomen. Na het volgen van de basisopleiding kunnen familiemediators zich verder specialiseren door het volgen van een specifieke opleiding op dit gebied.

Opleidingsinstituut AMV voor scholing als mediator in familiezaken

Opleidingsinstituut AMV is een van de MfN erkende instanties waar zowel startende- als gevorderde mediators terecht kunnen voor scholing als mediator in familiezaken. Dit instituut is onderscheidend doordat studenten ook na de opleiding hier terecht kunnen. Zij hebben immers ook na de studie blijvende toegang tot het uitgebreide kenniscentrum. Tevens kunnen zij het instituut benaderen voor vakinhoudelijke ondersteuning in de praktijk in vorm van kennisdeling, advisering, intervisie en supervisie (bijvoorbeeld om te het sparren over lopende mediation trajecten). Daarnaast biedt het instituut direct bruikbare tips en praktische handvatten voor effectieve opdrachtverwerving.
Klik hier voor meer informatie over de MfN erkende opleidingen voor toekomstige familiemediators die door opleidingsinstituut AMV worden aangeboden.

Hoe werkt vragen naar juridisch advies?

  • Stap 1

    U stuurt uw vraag op naar Judex.nl

  • Stap 2

    Wij matchen uw vraag met een van onze experts

  • Stap 3

    Binnen 24 uur antwoord van een expert

  • Ruim 9 jaar ervaring
  • Landelijk mediator netwerk
  • Vaste prijzen, geen verrassingen

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven