fbpx
Ga naar content

Aangesloten bij:

  • Logo FFP
  • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
  • Logo Mediator Keurmerk

Steeds meer scheidende partners maken gebruik van mediation om een scheidingsprocedure vorm te geven. Deze toenemende populariteit is dan ook de voornaamste reden dat veel advocaten en juristen ervoor gekozen hebben om mediation in hun pakket op te nemen. Het vak mediation is echter niet voorbehouden aan deze beroepsgroep. Iedereen kan succesvol zijn op dit gebied mits er wel een gedegen opleiding is gevolgd om te ontwikkelen in scheiding mediation.

Waarom mediation steeds populairder wordt bij echtscheidingen

Om een goed beeld te vormen waarom mediation steeds populairder wordt bij echtscheidingen, is het goed om de gedachtegang van deze procedure voor de bril te hebben. Mediation is immers een optie waarbij de scheidende partners samen tot de benodigde afspraken moeten komen die van belang zijn voor het afronden van een huwelijk. Deze afspraken worden weergegeven op de rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten zoals een echtscheidingsconvenant en (indien noodzakelijk) een ouderschapsplan.
Een mediator biedt het scheidende stel ondersteuning bij het vormgeven van de benodigde afspraken en zal bijspringen als het stel hierin dreigt vast te lopen. Daarnaast zal de mediator de ex-partners begeleiden bij het doorlopen van het gehele proces waaronder bij de juridische stappen die wettelijk gezien in dit proces gezet moeten worden.
Veel stellen zien vooral de financiële kant van mediation als belangrijkste voordeel. Mediation is immers de enige vorm van echtscheiding waarbij er gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van juridische hulp. Dit heeft natuurlijk veel invloed op de inzet van juridische uren. Er wordt immers veel minder gebruik gemaakt van juridische ondersteuning dan in een situatie waarbij de scheidende partners (genoodzaakt zijn) om te kiezen voor individuele vertegenwoordiging door bijvoorbeeld een echtscheidingsadvocaat. Daarnaast kan mediation op verschillende manieren worden aangeboden. Er kan gebruik worden gemaakt van een mediationtraject aan de hand van één of meerdere bijeenkomsten op het kantoor van de mediator maar er zijn ook online mogelijkheden wat een ondersteuning op afstand mogelijk maakt. Tot slot wordt het door scheidende stellen als groot voordeel gezien dat ze voor een groot deel zelf het tempo van het doorlopen van het proces kunnen bepalen en dat mediation vaak weinig tot geen invloed heeft op de onderlinge relatie en hierdoor een toekomstgerichte keuze is. Dit laatste is uiteraard van groot belang als het stel nog veel met elkaar te maken krijgt voor de opvoeding van gezamenlijke kinderen.

De route om een echtscheidingsmediator te worden

Mediation is een uitermate intrigerend, veelzijdig en uitdagend vak zeker op echtscheiding gebied. Het is echter wel een vak waar veel vraag naar is en ook in de toekomst veel vraag naar zal blijven. Steeds meer stellen zien de praktische voordelen van mediation en maken hier graag gebruik van.
Het volgen van een door de MfN erkende opleiding vormt het belangrijkste deel van de route om een echtscheidingsmediator te worden. De letters MfN staan voor Mediatorsfederatie Nederland. Deze federatie staat onder beheer van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Een inschrijving in de registers van de MfN is het belangrijkste kwaliteitskeurmerk waarmee (echtscheidings) mediators hun vakkennis kunnen tonen.
De MfN stelt het succesvol afronden van een erkende mediator basisopleiding als minimale vereiste om bij de federatie aangesloten te mogen zijn. Deze opleiding bestaat uit diverse modules die uit een theoretisch- en een praktisch deel bestaan. De toetsing van de kennis en de vaardigheden hebben een vergelijkbare structuur. Naast het beantwoorden van 50 meerkeuzevragen moet er een live-assessment (in vorm van een rollenspel) of een video-assessment succesvol worden afgerond. De mediator basisopleiding is geen juridische opleiding. Het is goed om te weten dat dit een optie is waarvan naast of als vervolg op een juridische opleiding gebruik kan worden gemaakt.

Opleidingsmogelijkheden van AMV voor (toekomstige) echtscheidingsmediators

Opleidingsinstituut AMV biedt diverse door de MfN erkende opleidingsprogramma’s aan voor (toekomstige) echtscheidingsmediators. Hierbij kan gedacht worden aan meerdaagse basisopleidingen voor mediators, die ook in versnelde vorm kunnen worden aangeboden, maar ook gespecialiseerde opleidingen ter verdieping van mediation bij echtscheidingen. Daarnaast krijgt een echtscheidingsmediator die bij AMV de opleiding heeft genoten altijd toegang tot de kennisbank en kan deze persoon bij dit opleidingsinstituut terecht voor praktische vragen over lopende mediation trajecten of andere gerelateerde vragen. Tevens zijn er bij AMV diverse examentrainingen te volgen als voorbereiding op dit onderdeel.
AMV is als opleidingsinstelling vooral onderscheidend door de praktische benadering van de lesstof en het gebruik hiervan. De instelling heeft ervaren dat het in de praktijk brengen van de kennis en het ondervinden wat een specifieke reactie of interventie voor effect heeft op anderen, de meest effectieve lesmethode is voor mediators. Dit is zeker van belang bij echtscheidingen waarbij het wederzijdse vertrouwen van het grootste belang is bij het doorlopen van een mediationtraject.
Klik hier voor meer informatie over de opleidingsmogelijkheden van het door MfN erkende Opleidingsinstituut AMV.

Hoe werkt vragen naar juridisch advies?

  • Stap 1

    U stuurt uw vraag op naar Judex.nl

  • Stap 2

    Wij matchen uw vraag met een van onze experts

  • Stap 3

    Binnen 24 uur antwoord van een expert

  • Ruim 9 jaar ervaring
  • Landelijk mediator netwerk
  • Vaste prijzen, geen verrassingen

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven