Mediation is een moderne vorm van conflicthantering of het vormgeven van een echtscheidingsprocedure waar steeds meer vraag naar is. De praktische voordelen van mediation en de veelzijdige toepasbaarheid van deze vorm van het wegnemen van conflicten zorgen ervoor dat dit een interessant alternatief is voor een juridische procedure. Zowel in het bedrijfsleven als in de particuliere sector groeit de vraag naar mediators sterk. Veel mensen vragen zich dan ook af welke stappen ze moeten ondernemen om mediator te kunnen worden. Het antwoord hierop is eenvoudig: met een gedegen MfN erkende opleiding vormt u een stevige basis.
De unieke karakteristieke eigenschappen van mediation
Het vak mediator is niet alleen een zeer interessant beroep maar ook een erg dankbare functie. In veel gevallen kan met mediation voorkomen worden dat conflicten escaleren tot juridische procedures. Veel grotere bedrijven, instanties en overheden hebben dan ook vaste mediators in dienst om conflicten weg te nemen. Daarnaast wordt mediation steeds meer toegepast om een echtscheidingsprocedure te doorlopen.
De unieke karakteristieke eigenschappen van mediation liggen in de structuur van deze conflicthantering. De achterliggende gedachte van mediation is immers dat de strijdende partijen zelf tot oplossingen in een conflict komen. Hierbij wordt een open overlegstructuur gevormd waarbij de mogelijke oplossingen in kaart worden gebracht en hieruit de beste keuze wordt gemaakt.
Een mediator biedt hierbij de waardevolle ondersteuning in dit proces. Deze persoon vervult de rol van de onafhankelijke procesbewaker die ervoor zorgt dat de overlegstructuur in stand wordt gehouden en zal ingrijpen als de partijen dreigen vast te lopen in hun besluitvorming. Een mediator geeft de partijen nét dat duwtje in de rug die er nodig is om tot de benodigde oplossingen te komen. Het is dan ook van groot belang dat beide partijen bereid zijn om met elkaar in overleg te treden en samen naar oplossingen te zoeken. Dit laatste punt belichaamt een andere belangrijke karakteristieke eigenschap van mediation. Een mediator zal immers geen oordelende rol hebben maar een adviserende rol om de neutraliteit te borgen. Tevens zal mediation een toekomstgericht karakter hebben en niet of nauwelijks inhoudelijk betrekking hebben op de inhoudelijke kant van het conflict.
Waarom er tegenwoordig veelvuldig gekozen wordt voor mediation
Mediation biedt zeer veel praktische voordelen. Veel mensen zien de financiële kant als belangrijkste voordeel. Als er gekozen wordt voor mediation wordt er gezamenlijk gebruik gemaakt van de diensten van een deskundige, in tegenstelling tot andere (juridische) vormen van conflicthantering. Door deze constructie wordt de ureninzet (en de bijbehorende kosten) beperkt.
Een ander groot voordeel van mediation is dat deze vorm van conflicthantering op diverse manieren kan worden toegepast en de betrokkenen vaak voor een groot deel het proces in eigen tempo kunnen doorlopen. Er kan immers gekozen worden voor het doorlopen van het traject op het kantoor van de mediator maar ook voor een volledige online ondersteuning waarbij gebruik wordt gemaakt van de moderne digitale communicatiemiddelen en de veelzijdige informatievoorziening via deze weg. Ook kan de intensiteit van de ondersteuning op iedere gewenste manier worden ingevuld.
Waarom mediation niet per definitie een juridische dienstverlening is
Mediation wordt vaak gezien als juridische dienstverlening maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een echtscheiding kan wettelijk gezien niet worden vormgegeven zonder dat de rechter zijn oordeel hierover heeft uitgesproken maar in andere gevallen zoals arbeidsconflicten hoeft de rechter zich helemaal niet over de zaak te buigen. Veel rechters adviseren juist om gebruik te maken van mediation om een rechterlijke uitspraak te voorkomen.
Uit het bovenstaande kunt u opmaken dat het vak van mediator zeker niet voorbehouden is aan advocaten of juristen met een juridische achtergrond. Ook managers, HR medewerkers, leidinggevenden, adviseurs en bemiddelaars die vaak met conflicten te maken hebben kunnen uitstekend geschikt zijn om mediator te worden. Mediation kan immers in alle bedrijfssectoren worden toegepast maar ook in particuliere situaties als burenruzies, familiezaken, echtscheidingen of conflicten met de overheid.
De eisen die aan mediators gesteld worden
Er zijn een aantal competenties die van belang zijn om de rol van mediator te vervullen. Allereerst is onafhankelijkheid en het beschikken over goede communicatieve vaardigheden van groot belang om dit vak uit te kunnen oefenen. Daarbij zijn er een aantal andere eisen die aan mediators gesteld worden zoals het goed kunnen luisteren, zich kunnen inleven, anticiperen, inspireren, analyseren, motiveren en onderhandelen.
Met betrekking tot het volgen van een opleiding zijn er geen wettelijke vereisten om als mediator te profileren. Het vak mediator is een vrij beroep. In de praktijk werkt dit echter absoluut anders. Zowel burgers als professionele opdrachtgevers zien het als harde eis dat een mediator MfN gecertificeerd is. Dit is een kwaliteitskenmerk van de Mediatorsfederatie Nederland. De MfN is een onderdeel van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Deze stichting beheert een register waarin gekwalificeerde mediators zijn opgenomen.
MfN basisopleiding om een mediator te worden
De MfN heeft een aantal opleidingsinstituten erkend om vakgerichte mediator opleidingen te verzorgen. Een opleidingstraject om mediator te worden bestaat uit een complete basisopleiding dat bestaat uit meerdere modules. Deze opleiding betreft zowel een theoretisch als een praktijkgedeelte. Er wordt veel waarde gehecht aan het laatstgenoemde deel omdat hiermee een vertaalslag wordt gemaakt naar het daadwerkelijk functioneren van een persoon in diens rol als mediator.
Het succesvol afronden van een examen is de vereiste om als MfN mediator werkzaam te mogen bestaan. Dit examen bestaat uit een theoriedeel van 50 meerkeuzevragen en een praktijkdeel op basis van een live-assessment (in vorm van een rollenspel) of een video-assessment.
Opleidingsinstituut AMV voor een MfN basisopleiding en de vervolgstappen
Na het afronden van de MfN basisopleiding kan een mediator zich verder laten scholen om zich te specialiseren. Het door de MfN erkende opleidingsinstituut AMV biedt hier zeer veel mogelijkheden in. Naast een gedegen (en praktijkgerichte) basisopleiding voor mediators kan er gekozen worden voor een lesprogramma dat mogelijkheden biedt voor specialisatie als een zakelijk-, arbeids-, strafzaken-, gezondheidszorg-, overheid-, familie-, of scheidingsmediator.
Daarnaast biedt deze instelling opleidingen die gericht zijn op conflicthantering voor HR medewerkers of een geaccrediteerde opleiding voor interne- en externe vertrouwenspersonen. Het opleidingsinstituut biedt opleidingskandidaten een blijvende toegang tot de digitale kennisbank en een grote diversiteit aan praktische tools waarvan een mediator gebruik kan maken bij het uitvoeren van zijn of haar functie.
Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van Opleidingsinstituut AMV.