fbpx
Ga naar content

Kan mijn werkgever mijn oproepcontract zomaar beëindigen?

Als oproepkracht gaat u pas werken op het moment dat uw werkgever u oproept. Er zijn verschillende soorten overeenkomsten voor oproepkrachten: het oproepcontract met voorovereenkomst, het min-max contract en het 0-urencontract. Net als gewone arbeidsovereenkomsten van (on)bepaalde tijd kan uw werkgever uw oproepcontract beëindigen. Dit kan echter niet zomaar. De regels van het ontslagrecht dienen uiteraard in acht te worden genomen. Het feit dat u een oproepcontract heeft, maakt niet dat u minder rechten heeft.

Beëindiging oproepcontract
De beëindiging van een oproepcontract verloopt hetzelfde als bij een normale arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd. Een overeenkomst voor bepaalde tijd eindigt in principe op de afgesproken datum, en in het geval van een overeenkomst voor onbepaalde tijd bent u beschermd volgens de regels van het ontslagrecht.

Aanzegtermijn
Wanneer uw arbeidsovereenkomst 6 maanden of langer duurt, dan moet u van uw werkgever uiterlijk 1 maand voordat de arbeidsovereenkomst afloopt schriftelijk vernemen of uw arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Wanneer uw werkgever zich hier niet aan houdt, heeft u recht op één maandsalaris als vergoeding. Als uw werkgever te laat is, heeft u recht op een vergoeding naar rato van het aantal dagen dat hij te laat is.

Automatisch nieuwe overeenkomst
Als u helemaal niets verneemt van uw werkgever, dan treedt er een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst in werking onder dezelfde voorwaarden als uw bestaande overeenkomst. Ook kan het zo zijn dat deze nieuwe arbeidsovereenkomst overeenkomst dan automatisch één van onbepaalde tijd wordt, mits aan de regels van de ketenregeling is voldaan.

Geen werk, toch loon
Wanneer u langer dan 6 maanden in dienst bent, geldt dat uw loon wordt doorbetaald als u niet wordt opgeroepen. Als u wordt opgeroepen maar er is door een oorzaak die voor risico komt van de werkgever geen of onvoldoende werk, dan moet de werkgever uw loon toch doorbetalen. Ook als er wel werk is maar u niet wordt opgeroepen is de werkgever verplicht u door te betalen.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven