Mijn arbeidsovereenkomst eindigt na 1 juli 2015. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
Of u recht heeft op een ontslagvergoeding, is afhankelijk van hoe lang u bij uw werkgever in dienst bent geweest. Als dit minimaal 2 jaar is, heeft u recht op een vergoeding. Dit geldt ook wanneer er sprake was van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De ontslagprocedure moet dan wel na 1 juli 2015 zijn gestart. De vergoeding die u krijgt wordt ook wel transitievergoeding genoemd en is vooral bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan makkelijker te maken.
De hoogte van de vergoeding die u ontvangt, is afhankelijk van uw dienstjaren. Over de eerste 10 jaar van uw dienstverband krijgt u een vergoeding van ⅓ maandsalaris per gewerkt jaar. Bent u langer dan 10 jaar in dienst? Dan krijgt u over de jaren vanaf het elfde dienstjaar een half maandsalaris. De maximale vergoeding is €75.000 of een bruto jaarsalaris bij een hoger inkomen dan dit bedrag.
Er is een aantal uitzonderingen waarbij uw werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of wanneer uw werkgever failliet gaat.
Ook interessant voor u:
- Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik na een ontslagprocedure bij het UWV WERKbedrijf ook recht op een ontslagvergoeding?
- Hoe wordt de B-factor bepaald als ik eerst fulltime werkte en ik nu parttime werkt?
- Hoe wordt een ontslagvergoeding berekend?
- Hoeveel belasting mag mijn werkgever inhouden voordat hij deze vergoeding op mijn bankrekening stort?
- Mijn werkgever is een paar keer overgenomen, tellend deze jaren ook mee bij de B-factor?
- Telt mijn variabele inkomen of bonus ook mee voor de berekening van mijn ontslagvergoeding?
- Vanaf welk bedrag is het interessant om mijn ontslagvergoeding als stamrechtverzekering of stamrecht B.V. uit te laten keren?
- Wat is een stamrecht B.V.?
- Wat is een stamrechtverzekering?