Transitievergoeding? Wat is dat?
De transitievergoeding is de nieuwe naam voor ontslagvergoeding, althans per 1 juli 2015. Op dat moment gaan namelijk nieuwe ontslagregels gelden en komt de huidige kantonrechtersformule te vervallen. Goed nieuws voor werknemers? Ja en nee.
Ontslagregels aangescherpt
Het goede nieuws is dat de ontslagregels worden aangescherpt. Het wordt dus moeilijker om een werknemer te ontslaan. Dat komt omdat de wet vanaf 1 juli a.s. heel nauwkeurig omschrijft welke ontslaggronden een werkgever mag aanvoeren (er zijn er acht) en ook aan welke voorwaarden een ontslagdossier moet voldoen voordat de kantonrechter of het UWV Werkbedrijf de ontslagaanvraag van uw werkgever kan goedkeuren.
Ook goed nieuws voor werknemer is het feit dat elke werknemer na twee jaar dienstverband recht heeft op een ontslagvergoeding (een transitievergoeding dus). Het maakt daarbij niet uit of uw werkgever via de kantonrechter of via het UWV een ontslagaanvraag indient; als u twee jaar of langer in dienst ben geweest heeft u, behoudens een paar uitzonderingen, recht op een ontslagvergoeding.
Transitievergoeding is fors lager dan kantonrechtersformule
En het slechte nieuws dan? De transitievergoeding is een stuk lager dan de huidige kantonrechtersformule. Waar deze laatste formule meestal uitgaat van gemiddeld 1 maandsalaris per dienstjaar, is de transitievergoeding gebaseerd op 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Pas als u tien jaar of langer voor uw werkgever gewerkt heeft, geldt een hogere opbouw (over deze jaren) van 1/2 maandsalaris per dienstjaar.
Op de rekenregels voor de transitievergoeding zijn wel een aantal uitzonderingen gemaakt. Zo heeft een werknemer die 50 jaar of ouder is en minimaal tien jaar voor dezelfde werkgever werkt, recht op een hogere transitievergoeding. Aan de andere kant is er vaak weer sprake van een lagere transitievergoeding als u werkt bij een kleine werkgever (minder dan 25 personeelsleden) en deze werkgever vanwege een financiële noodzaak tot ontslag moet overgaan.
Transitievergoeding berekenen?
Als u zelf wilt berekenen hoe hoog de transitievergoeding in uw geval is, kunt u gebruik maken van deze online rekentool. Op basis van uw persoonlijke (inkomens)gegevens rekent deze tool binnen één minuut uit op welke transitievergoeding u recht heeft als u na 1 juli 2015 ontslagen zou worden.