Overheid moet burger informatie geven
Van de overheid mag u verwachten dat u over algemene zaken geïnformeerd wordt. Maar veel mensen weten niet dat u ook hele specifieke informatie bij de overheid mag opvragen. In het algemeen is de overheid dan verplicht om u de gevraagde informatie te verschaffen.
Natuurlijk worden wij allemaal op een algemene wijze door de overheid geïnformeerd over (nieuwe) wetten en regels. Denk aan tal van brochures, commercials op radio en tv en officiële aankondigingen in de Staatscourant.
Wet openbaarheid van bestuur
Maar u heeft als burger ook het recht om bij de overheid of een overheidsinstantie bepaalde informatie op te vragen over zogenaamde bestuurlijke aangelegenheden.
Stel dat u van uw buurman gehoord heeft dat de gemeente van plan is om vlakbij uw woning een nieuwbouwproject te ontwikkelen. Of u wilt weten of de gemeente eventuele gezondheidsrisico’s van de zendmast dichtbij uw woning onderzocht heeft. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is de overheid in principe verplicht om u deze informatie te verstrekken.
Alleen in uitzonderlijke situaties (denk aan geheime informatie of informatie waarmee de privacy van anderen gemoeid is) mag de overheid uw verzoek om informatie weigeren.
Iedereen heeft recht op overheidsinformatie
Vaak zijn het journalisten, wetenschappers of advocaten die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur informatie opvragen bij een ministerie, provincie of gemeente. Maar iedereen, ongeacht beroep of motief, mag een dergelijk informatieverzoek indienen.
Als u over een bepaalde overheidskwestie dus meer informatie wilt krijgen, maakt u een goede kans als u in uw schriftelijke verzoek melding maakt van de Wet openbaarheid van bestuur.
Robert-Jan Schenkman is verbonden aan Westhoff Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht. Uw reactie is welkom op rjschenkman@westhoff.nl