Rechter straft hoge gesprekssnelheid bij telefonische verkoop af
In een telefonisch verkoopgesprek tussen een energieleverancier en een potentiële klant lijkt een heldere overeenkomst tot stand gekomen te zijn. De klant vindt echter dat hij misleidt is en weigert tot betaling van de verzonden energiefacturen over te gaan.
De energiemaatschappij wendt zich tot de kantonrechter in Leeuwarden en vraagt de rechter om de klant te veroordelen om alsnog alle facturen inclusief buitengerechtelijke kosten en wettelijke rente te voldoen.
Van het telefonische verkoopgesprek is (deels) een opname gemaakt die aan de rechter wordt voorgehouden.
Van verkoopgesprek bestaat bandopname
Volgens de energiemaatschappij blijkt uit deze opname dat het de klant duidelijk gemaakt is dat het ging om het sluiten van een overeenkomst. Op de aan hem gestelde vragen heeft de klant rustig geantwoord. Bovendien, zo voert de energiemaatschappij aan, heeft de klant tijdens een aantal momenten duidelijk laten blijken dat hij begreep wat hem verteld werd.
Ook voert de energiemaatschappij nog aan dat de klant zeven dagen de tijd heeft gehad om de overeenkomst te annuleren.
Rechter toont begrip voor verwarde klant
De kantonrechter meldt in zijn vonnis dat het hem is opgevallen dat de medewerker van de energiemaatschappij die het telefoongesprek voerde in een hoog tempo door de vragen heengegaan is. Juist vanwege het grote aantal vragen vindt de rechter dat het tempo van het gesprek te hoog ligt. Het is volgens de rechter niet onwaarschijnlijk dat de klant de gevolgen van de door hem gegeven antwoorden niet of niet helemaal heeft kunnen overzien.
Het grootste deel van de vorderingen van de energiemaatschappij wordt dan ook afgewezen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl