Verwijdering van borstprothese, medisch noodzakelijke behandeling?
Mevrouw De Bruin heeft in verleden een borstvergrotingsoperatie ondergaan. Na vele jaren ontstaat een probleem met de prothese in haar rechterborst. Haar borst is pijnlijk waardoor zij haar arm niet goed kan gebruiken en zij heeft problemen met slapen. Zij krijgt van haar zorgverzekeraar geen toestemming om de prothese in haar rechterborst te laten vervangen. Op grond van de polis wordt een dergelijke behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Mevrouw De Bruin besluit af te zien van haar verzoek om vervanging van de prothese. Zij wil genoegen nemen met het verwijderen van de prothese. Uiteraard wil zij dan dat de protheses uit beide borsten verwijderd worden.
Volgens de verzekeraar is er geen medische noodzaak voor het vergoeden van de kosten van het verwijderen van de linkerborstprothese. Mevrouw De Bruin dient een klacht in bij de Geschillencommissie Zorgverzekeringen.
De commissie is van mening dat er voor het verwijderen van de linkerborstprothese geen indicatie aanwezig is. Aan de andere kant is de commissie van mening dat de zorgverzekeraar geen redelijk financieel of ander belang heeft om de vergoeding voor het verwijderen van de prothese uit de linkerborst af te wijzen. De verzekeraar moet deze kosten dus gewoon vergoeden.