fbpx
Ga naar content

Wat staat er in een beëindigingsovereenkomst?

Als u met uw werkgever besluit om het dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden, dan is het verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Deze beëindigingsovereenkomst is van belang omdat u:

  • Zonder beëindigingsovereenkomst naderhand met uw werkgever nog discussie kunt krijgen over de vraag wat er nu precies wel of niet afgesproken is.
  • Deze beëindigingsovereenkomst aan het UWV kunt laten zien bij het aanvragen van een eventuele WW-uitkering.

Beëindigingovereenkomsten zijn er in allerlei vormen en maten. Hoewel de inhoud afhankelijk is van het specifieke geval, zijn er een aantal onderwerpen die in bijna elke beëindigingsovereenkomst aan de orde komen:

  • De beëindigingdatum. Uiteraard moet er in de overeenkomst worden opgenomen op welke datum de arbeidsovereenkomst eindigt.
  • De ontslagvergoeding. Als er een ontslagvergoeding afgesproken is, wordt deze in de overeenkomst genoemd. Soms wordt afgesproken dat de werknemer geen ontslagvergoeding krijgt, maar nog enkele maanden salaris ontvangt en tegelijkertijd wordt vrijgesteld van werk.
  • De pro-forma ontslagprocedure. Hoewel deze formele procedure vaak niet meer nodig is om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, zijn er een aantal situaties denkbaar waarbij de pro-forma procedure nog steeds van belang kan zijn.
  • De eindafrekening. In de overeenkomst wordt opgenomen of en zo ja wat er nog wordt afgerekend op het punt van vakantietoeslag, vakantiedagen, dertiende maand en eventuele bonusaanspraken.
  • Het relatie- en concurrentiebeding. Wat is de bedoeling van een dergelijk beding? Moet het komen te vervallen of blijft het in stand? Het is gebruikelijk dat beide partijen hier duidelijke afspraken over maken.
  • Vrijstellen van werkzaamheden. Is het de bedoeling dat u tot de ontslagdatum daadwerkelijk aan het werk blijft of wordt u na een periode van overdracht van uw werkzaamheden vrijgesteld van werk?
  • Getuigschrift en referenties. Vaak wordt afgesproken dat uw werkgever een positief opgesteld getuigschrift en positieve referenties zal verstrekken.
  • Geheimhouding. In het algemeen zal uw werkgever een geheimhoudingsclausule in de beëindigingsovereenkomst willen opnemen. Daarmee wil de werkgever voorkomen dat u de ontslagregeling met andere mensen (collega’s) bespreekt.
  • Bedrijfseigendommen. In de overeenkomst wordt een bepaling opgenomen wanneer en hoe de bedrijfeigendommen (denk aan een lease-auto, laptop, mobiele telefoon en sleutels en toegangspassen) moeten worden inleveren.
  • Finale kwijting. Dit is een bijzondere bepaling die vaak aan het einde van de overeenkomst staat. Met deze bepaling spreekt u naar elkaar toe uit dat u over en weer geen claims of vorderingen meer heeft. Behalve de afspraken die u heeft vastgelegd in de beëindigingsovereenkomst kunt u elkaar dus niet meer met allerlei zaken lastigvallen.

De beëindigingsovereenkomst wordt in het algemeen opgesteld door (de advocaat van) de werkgever. Houd er dus rekening mee dat de overeenkomst mogelijk ten gunste van uw werkgever is opgesteld. Heeft u van van uw werkgever een (concept)vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze beëindigingsovereenkomst dan ook altijd op juridische risico’s controleren.

 

Hulp bij Ontslag met wederzijds goedvinden kan heel snel met Judex Hulp. De expert van Judex Hulp zal samen met u tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de ontslagzaak komen.
Bekijk via deze link de pakketten rondom Ontslag met wederzijds goedvinden.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven