Ontslag na twee ziektejaren
Als u langdurig ziek of arbeidsongeschikt dan moet u er rekening mee houden dat u mogelijk na twee jaar geconfronteerd wordt met een ontslagaanvraag. Dit betekent overigens niet dat u ook automatisch ontslagen wordt, hierover zal het UWV Werkbedrijf of kantonrechter nog een oordeel moeten vellen.
Sommige werknemers denken dat zij na twee jaar ziekte automatisch ontslagen zijn. Dit is absoluut niet het geval. Wel is het voor een werkgever een stuk makkelijker om een zieke werknemer te ontslaan na verloop van een periode van twee jaar. Tijdens deze tweejaarsperiode geldt er namelijk een opzegverbod tijdens ziekte waardoor u als werknemer extra ontslagbescherming geniet. Maar hoe zit het nu met uw rechten en plichten na verloop van deze twee jaar?
Hulp bij ontslag
Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar
- Hogere vergoeding
- Ervaren team
- Direct een expert aan de lijn
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
Na aanvraag binnen 1 uur contact
Vraag adviesgesprek aanAls uw werkgever besluit om een ontslagaanvraag in te dienen, moet hij een keuze maken tussen twee ontslaginstanties: het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter. De kans is groot dat uw werkgever de route van het UWV WERKbedrijf bewandelt omdat deze instantie geen ontslagvergoedingen vaststelt. Daar komt bij dat de ontslagprocedure bij het UWV Werkbedrijf geheel schriftelijk verloopt en relatief goedkoop is.
Toch zal het UWV niet zomaar overgaan tot het afgeven van een ontslagvergunning, ook niet als u als twee jaar ziek of arbeidsongeschikt bent. Het UWV zal de ontslagaanvraag van uw werkgever kritisch aan de volgende twee voorwaarden toetsen. Als niet aan beide voorwaarden voldaan is, wordt de ontslagvergunning niet afgegeven:
- In de eerste plaats zal uw werkgever het UWV Werkbedrijf duidelijk moeten maken dat u al twee jaar arbeidsongeschikt bent en dat u naar verwachting binnen zesentwintig (26) weken niet zult herstellen.
- Ten tweede zal uw werkgever aan moeten tonen dat hij u, eventueel door middel van extra scholing, binnen de onderneming geen andere passende werkzaamheden kan laten verrichten.
Als u dus denkt dat u binnen zesentwintig weken (26) weken weer voldoende hersteld zult zijn om uw oorspronkelijke functie en werkzaamheden uit te oefenen of als u denkt dat u bepaalde andere passende werkzaamheden kunt verrichten, is de kans groot dat u niet ontslagen wordt.
Als u met uw werkgever van mening verschilt over uw herstelkansen binnen zesentwintig (26) weken, dan zal het UWV dit nader onderzoeken. Een deskundige van het UWV zal dan een prognose over uw herstelkansen geven. Ook kan deze deskundige een advies geven over uw (on)mogelijkheden voor u om andere passende werkzaamheden binnen de onderneming te gaan uitvoeren. Het advies van deze deskundige is niet bindend maar er wordt in de regel door het UWV wel een groot gewicht aan toegekend.
Als het UWV Werkbedrijf de door uw werkgever gevraagde ontslagvergunning afgeeft, mag de werkgever vervolgens de arbeidsovereenkomst opzeggen. Houd er rekening mee dat uw werkgever na verloop van twee jaar in het algemeen niet langer verplicht is om uw loon door te betalen, ook niet tijdens de ontslagprocedure bij het UWV Werkbedrijf of tijdens de opzegtermijn.
Wilt u weten of ontslag in uw situatie eigenlijk wel mogelijk is? Gebruik dan de online tool Ontslagchecker. U krijgt dan binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie of ontslag wel of niet toegestaan is.
Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?
Onze ervaren experts helpen u graag verder
Welke dienst past het beste bij uw situatie?
-
Ontslag bij wederzijds goedvinden
U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.
Meer weten -
Ontslag op staande voet
Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.
Meer weten -
Hulp bij ontslag
Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.
Meer weten
Aangesloten bij:
Ook interessant voor u:
- Bedrijfseconomisch ontslag, wat is dat?
- Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden bij Wet Werk en Zekerheid
- Ben ik verplicht mijn bedrijfseigendommen in te leveren bij ontslag?
- Collectief ontslag
- Faillissement en ontslag
- Geschillen over ontslag met wederzijds goedvinden
- Heb ik bij bedrijfseconomisch ontslag recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik bij disfunctioneren recht op een transitievergoeding?
- Heb ik bij ontslag wegens een vertrouwensbreuk recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik na ontslag op staande voet nog recht op een ontslagvergoeding?