Heb ik na een ontslagprocedure via het UWV Werkbedrijf ook recht op een ontslagvergoeding?
In een aantal gevallen wel. Dat zit zo. Als uw werkgever een ontslagprocedure wil starten, kan hij een keuze maken uit een procedure via de kantonrechter en een procedure via het UWV Werkbedrijf. Alleen de kantonrechter is bevoegd om ontslagvergoedingen vast te stellen, het UWV Werkbedrijf kan en mag dit niet doen.
Als uw werkgever besluit om via het UWV Werkbedrijf ontslag voor u aan te vragen, moet u zich een aantal zaken afvragen:
- Is mijn werkgever bereid om vrijwillig (en in onderling overleg) een ontslagvergoeding uit te keren? Als dit niet het geval is of als uw werkgever slechts een hele kleine financiële compensatie wil uitkeren, moet u zich afvragen of u door moet met stap 2 of 3.
- Heeft het zin om zelf een ontslagprocedure bij de kantonrechter te starten en daar een claim in te dienen voor een ontslagvergoeding? Let op, dit kan alleen zolang uw arbeidsovereenkomst nog bestaat. In deze procedure (de ontbindingsprocedure) vraagt u de kantonrechter namelijk om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan natuurlijk alleen als uw arbeidsovereenkomst nog niet geëindigd is. Als uw werkgever via het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning verkregen heeft en de daarop volgende opzegtermijn is inmiddels verstreken, dan is deze optie niet meer mogelijk.
- Als uw arbeidsovereenkomst inmiddels geëindigd is (de werkgever heeft na de ontslagvergunning uw dienstverband opgezegd en de opzegtermijn is verstreken), kunt u dat zes maanden na het einde van uw arbeidsovereenkomst in een speciale procedure (de procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag) de kantonrechter verzoeken om u alsnog een ontslagvergoeding toe te kennen.
Ontslagvergoeding bij een kennelijk onredelijk ontslagprocedure
Op dit moment geldt er geen vaste formule die aangeeft hoe een ontslagvergoeding berekend moet worden in de procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag. De bekende kantonrechtersformule die gehanteerd wordt in de ‘normale’ ontslagprocedure bij de kantonrechter mag volgens de Hoge Raad in de kennelijk onredelijk ontslag-procedure niet toegepast worden.
Het is dus onduidelijk welke criteria een rechter in een kennelijk onredelijk ontslag-procedure hanteert om te bepalen of u wel of niet voor een ontslagvergoeding in aanmerking komt. Wel is duidelijk dat een aantal omstandigheden zijn die uw kansen op een ontslagvergoeding vergroten:
- U heeft een lang dienstverband
- U bent een oudere werknemer
- U bent ontslagen buiten uw schuld om
- U heeft altijd goed gefunctioneerd
- De financiële positie van uw werkgever is niet erg slecht
- U bent arbeidsongeschikt geraakt vanwege een aan het werk gerelateerde oorzaak
- Uw werkgever heeft u geen of een lage ontslagvergoeding aangeboden
Naarmate meer van bovenstaande voorwaarden op u van toepassing zijn, neemt de kans op een ontslagvergoeding toe. Raadpleeg een arbeidsrechtadvocaat om na te gaan of het op basis van uw persoonlijke omstandigheden zinvol is om een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag te starten.
Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?
Onze ervaren experts helpen u graag verder
Welke dienst past het beste bij uw situatie?
-
Ontslag bij wederzijds goedvinden
U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.
Meer weten -
Ontslag op staande voet
Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.
Meer weten -
Hulp bij ontslag
Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.
Meer weten
Aangesloten bij:
Ook interessant voor u:
- De stamrecht B.V.
- De stamrechtverzekering
- Hoe kan ik mijn transitievergoeding berekenen?
- Hoe wordt een ontslagvergoeding berekend?
- Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn ontslagvergoeding?
- Op welke manieren kan ik mijn ontslagvergoeding laten uitkeren?
- Wanneer heb ik recht op een ontslagvergoeding?