Discriminatie bij sollicitatie
Onder discriminatie verstaat men in het algemeen het maken van verboden onderscheid tussen mensen op grond van bijvoorbeeld afkomst, ras, religieuze overtuigingen, sekse, seksuele geaardheid, handicap of chronische ziekte.
Werkgever mag bij vacatures geen onderscheid maken op grond van leeftijd of geslacht
Op basis van diverse wetten en regels is het elke werkgever verboden om bij aannemen van personeel te discrimineren. Zo mag een werkgever in een vacaturetekst in het algemeen geen onderscheid maken op grond van leeftijd of geslacht. Ook als u bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor een functie vanwege het feit dat u zwanger bent of omdat u een bepaalde religieuze overtuiging heeft, is er sprake van discriminatie.
Direct of indirect onderscheid?
Volgens de wet zijn er in feite twee vormen van discriminatie; directe en indirecte discriminatie. Bij directe discriminatie is vaak snel duidelijk dat het gaat om discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat een sollicitant niet wordt aangenomen voor de functie van vrachtwagenchauffeur omdat zij een vrouw is.
Bij indirecte discriminatie is het meestal niet direct duidelijk dat het gaat om discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat in een vacature voor productiemedewerker in een fabriek een perfecte beheersing van de Nederlandse taal wordt gevraagd. Als dit voor een goede vervulling van de functie eigenlijk niet noodzakelijk is, kan er sprake zijn van indirecte discriminatie. Het zal namelijk voor allochtone medewerkers veel lastiger zijn om aan deze eis te voldoen dan voor autochtone medewerkers.
Als u van mening bent dat u bent gediscrimineerd tijdens een sollicitatieprocedure, dan kunt u hiertegen bezwaar maken.
Ook interessant voor u:
- Klachten over het verloop van uw sollicitatieprocedure? Deel I
- Klachten over het verloop van uw sollicitatieprocedure? Deel II
- Mag een kandidaat-werkgever referenties over mij inwinnen?
- Sollicitatie en aanstellingskeuring
- Sollicitatiebrief en CV: Wat moet of mag ik vermelden?
- Sollicitatiegesprek: Welke vragen mag ik (niet) verwachten?
- Verklaring omtrent gedrag (VOG)
- Wat is de NVP Sollicitatiecode?
- Wat is een assessment?
- Werkgever moet getuigschrift afgeven bij einde dienstverband