Wanneer heb ik een visum nodig en hoe vraag ik een visum aan?
Als u de nationaliteit heeft van een zogenaamd visumplichtig land, dan heeft u een visum nodig om Nederland in te mogen reizen.Een visum is op zich geen verblijfsvergunning, maar een document dat u als vreemdeling het recht geeft om Nederland binnen te komen. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken vindt u een lijst met alle visumplichtige landen.
Welke verschillende visa zijn er en hoe vraag ik er één aan?
Er zijn twee verschillende visa voor een verblijf van korte duur.
- Het A-visum: dit is een transitvisum voor transfers op een luchthaven.
- Het C-visum: dit is een toeristenvisum voor maximaal drie maanden.
Deze visa worden ook wel Schengenvisa genoemd en zijn dan ook geldig op het gehele grondgebied van alle Schengenstaten.
Wanneer u een visum nodig heeft dan moet u dit aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waarin u woont. U moet zelf naar de ambassade gaan om het visum aan te vragen. Een visum kost 60 euro. Let op: Dit bedrag bent u ook kwijt als uw aanvraag wordt afgewezen.
Wat heb ik nodig bij de aanvraag van mijn visum?
U hebt bij uw aanvraag van een visum de volgende documenten nodig:
- een geldig reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort.
- bewijsstukken ter onderbouwing van uw reisdoel. Denk bijvoorbeeld aan een door de gemeente in Nederland gelegaliseerde en originele uitnodigingsbrief van familie of vrienden die u in Nederland gaat bezoeken. Ook een hotelreservering kan als bewijsstuk dienen.
- bewijsstukken die aantonen dat u over voldoende geld beschikt voor het verblijf, doorreis en/of terugreis. Denk bijvoorbeeld aan één of meer bankafschriften, reischeques of contant geld. U moet over minimaal 34 euro per dag voor de duur van uw verblijf beschikken.
- documenten die aantonen dat u uiteindelijk ook weer terugkeert naar uw land van herkomst. U kunt bijvoorbeeld denken aan een werkgeversverklaring, een inschrijving van schoolgaande kinderen of een eigendomsbewijs van een eigen woning.
- twee pasfoto’s.
- een kopie van het bewijs van een reisverzekering met een minimale dekking van 30.000 euro. Dit document moet meestal pas worden getoond bij het afhalen van het visum.
- een kopie van het reserveringsbewijs van de reis. Dit document moet meestal pas worden getoond bij het afhalen van het visum.
Een voorbeeld.
De heer Opsteen is geboren en getogen in Zuid-Afrika en bezit de Zuid-Afrikaanse nationaliteit en wil graag in de zomer voor een aantal weken naar zijn familie die in Alkmaar woont. Omdat hij de Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft, zal de heer Opsteen voor dit korte verblijf een visum moeten aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in Zuid-Afrika. Hij moet de documenten meenemen die hierboven staan vermeld om zijn aanvraag volledig in te vullen.
Garantstelling bij onvoldoende middelen
Wanneer u niet aan de vereiste ondergrens van financiële middelen kunt voldoen, 34 euro per dag per persoon, dan zou iemand anders voor u garant kunnen staan. Dit betekent dat een persoon, de garantsteller, verklaart verantwoordelijk te zijn voor het algehele onderhoud tijdens uw verblijf in Nederland.
De garantsteller kan bij de gemeente waar hij of zij woont een zogenaamde garantverklaring invullen. Deze garantverklaring moet u bij de ambassade of het consulaat laten zien. Door middel van een garantverklaring staat de garantsteller vijf jaren borg voor de kosten die voor de overheid mogelijk voortvloeien uit uw verblijf.
Hoe lang duurt de procedure voor het aanvragen van een visum?
De aanvraag moet binnen vijftien kalenderdagen worden afgehandeld. Deze periode kan alleen in uitzonderlijke gevallen verlengd worden tot dertig of zestig dagen. Er wordt bij deze aanvraag met name gekeken naar wat het risico is dat u als vreemdeling langer dan de aangegeven periode in Nederland zult blijven.
Tegen de afwijzing van een visumaanvraag kunt u bezwaarinstellen. Mocht het bezwaarschrift ongegrond verklaard worden, dat kunt in beroep bij de rechtbank. In de beschikking tot afwijzing staat aangegeven wat u kunt doen om in bezwaar of beroep te gaan. Er geldt een bezwaar – en beroepstermijn van vier weken. Hoger beroep is in dit soort gevallen niet mogelijk.