Hoe wordt in de WIA de mate van arbeidsongeschiktheid vastgesteld?
U bent arbeidsongeschikt voor de WIA, wanneer u als gevolg van een ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling minder dan 65% kunt verdienen dan hetgeen u verdiende voordat u arbeidsongeschikt werd. Het UWV vergelijkt dus uw oorspronkelijke loon voordat u ziek werd met het loon dan u na 104 nog kunt verdienen.
Een voorbeeld.
Marieke is een goede directiesecretaresse en breekt een been. De breuk is zo ernstig, dat Marieke niet goed meer kan lopen. De revalidatie duurt erg lang. Marieke kan na 104 weken wel weer werken als directiesecretaresse bij haar eigen werkgever. Ze verdient uiteraard evenveel als voor het ongeval. Marieke is niet arbeidsongeschikt in de zin van de WIA, ook al is sprake van blijvende beperkingen.
José werkt ook als directiesecretaresse. Zij verliest als gevolg van een ongeval haar hand. Na 104 weken kan José haar werk niet meer verrichten. Het UWV vindt dat José met aanpassingen onder anderen als telefoniste kan werken. Zij kan dan echter maar 60% verdienen van het salaris wat zij verdiende voordat zij ziek werd. José is arbeidsongeschikt in de zin van de WIA.
Zowel Marieke als José hebben na 104 weken nog steeds beperkingen als gevolg van het ongeval. Omdat er bij Marieke geen sprake is van inkomensverlies, wordt zij voor de WIA niet als arbeidsongeschikt beschouwd en José wel.
Ook interessant voor u:
- De loongerelateerde WGA-uitkering
- De WGA loonaanvullingsuitkering
- Hoe hoog is de WGA-loonaanvullingsuitkering?
- Hoe hoog is mijn loongerelateerde WGA-uitkering?
- Hoe lang heb ik recht op een loongerelateerde WGA-uitkering?
- Hoe verloopt een WIA-keuring? Deel I
- Hoe verloopt een WIA-keuring? Deel II
- Hoe zit het met de wachttijd van de WIA?
- Wanneer eindigt en herleeft mijn WIA-uitkering?
- Wanneer heb ik recht op een IVA-uitkering?