fbpx
Ga naar content

Wmo en woonvoorzieningen

Als u vanwege een handicap beperkingen in uw huis ondervindt bij het normale gebruik van uw woning, dan kunt u bij de gemeente een woningaanpassing aanvragen.

Het kan gaan om kleine aanpassingen, zoals een verhoogd toilet, een extra trapleuning of het leggen van rolstoeltapijt. Maar het kan ook gaan om ingrijpende verbouwingen, zoals het maken van een aanbouw aan de woning of het aanpassen van keuken, toilet of badkamer.

De meest voorkomende woonvoorzieningen zijn:

  • aanbouw aan uw woning
  • aanpassing van uw woning, zoals verbreding van deuren, wegnemen drempels enz.
  • douchehulpmiddelen, zoals een douchezit, antislipvloer, kantelbare spiegel enz.
  • toiletvoorzieningen, zoals een verhoogd toilet, beugels, toiletstoel
  • traplift
  • verhuis- en inrichtingskostenvergoeding

Omdat de kosten van een aanpassing hoog kunnen zijn zal uw gemeente daarom eerst onderzoeken of een verhuizing naar een andere woning niet een goedkoper alternatief is. Een goed voorbeeld daarvan is een aanbouw aan uw woning. Een aanbouw kan noodzakelijk zijn als u vanwege rolstoelafhankelijkheid geen gebruik kunt maken van een traplift om op uw slaap- en badkamer te komen.

In de meeste gemeenten wordt, uiteraard voor zover dat kan, in die situatie een losse woonunit geplaatst. Door het plaatsen van een losse woonunit is vaak een snelle oplossing voor uw probleem mogelijk en daarnaast is de unit herbruikbaar.

Vaak zijn er ook aangepaste woningen beschikbaar of is er een woning die makkelijker aan te passen is dan uw eigen woning. Verhuizen kan in dat geval voorrang hebben. De gemeente geeft dan een verhuiskostenvergoeding, waarmee u de verhuizing en eventuele herinrichting kunt betalen.

Een voorbeeld.

Hetty heeft ernstige heupklachten. Zij kan daardoor niet meer in haar slaapkamer komen die zich op de eerste verdieping van haar huis bevindt. Dat kan wel als er een traplift wordt aangebracht. Hetty dient daarvoor een aanvraag in bij haar gemeente. De gemeente heeft een goedkoper alternatief.

In de wijk waar Hetty woont, is een gelijkvloerse woning beschikbaar. Hetty´s aanvraag voor de traplift wordt afgewezen, wel komt Hetty in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding.

Let op: zeker bij woonvoorzieningen zijn mensen geneigd om deze al aan te brengen voordat de gemeente daar toestemming voor gegeven heeft. Doe dat niet. Het is maar de vraag of de door u getroffen voorziening de goedkoopste variant is.

U loopt een groot risico dat de door u getroffen (kostbare) voorziening niet wordt vergoed omdat goedkopere alternatieven denkbaar waren. Soms kan dit zelfs niet meer worden vastgesteld vanwege de door u getroffen voorziening. Zo zou zelfs de hele voorzieningsaanvraag afgewezen kunnen worden.

De gemeente is niet verplicht om alle problemen op te lossen die u heeft bij het normale gebruik van uw woning. De gemeente mag verwachten dat u en uw mogelijke huisgenoten met enige ongemakken moeten zien te leven.

Als u een aanvraag voor woningaanpassing heeft ingediend bij de gemeente, zal de gemeente eerst bekijken welke woningaanpassingen noodzakelijk zijn en of deze aanpassingen tegen redelijke kosten verricht kunnen worden.

De gemeente bekijkt daarbij altijd eerst of u kunt verhuizen naar een woning die al is aangepast of eenvoudig is aan te passen. Als u besluit om liever zelf de voorzieningen te regelen dan dat u verhuist, dan kunt u die kosten als buitengewone lasten aftrekken voor de belasting.

Als u op indicatie van de gemeente verhuist naar een aangepaste woning, dan kunt u een vergoeding krijgen voor verhuis- en herinrichtingskosten. Dit geldt overigens niet bij een verhuizing naar een AWBZ-instelling.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven