Wat is de Toeslagenwet (TW) precies?
Als u arbeidsongeschikt of werkloos wordt, kunt u een uitkering aanvragen. Het kan zijn dat deze uitkering te laag is om van rond te komen. In het algemeen is een uitkering namelijk maar 70% van uw laatstgenoten inkomen.
Niet iedereen kan zomaar een beroep op de Toeslagenwet doen. Alleen als uw uitkering onder het zogenaamde sociale minimum komt, kunt u bij het UWV een toeslag op grond van de Toeslagenwet (TW) krijgen.
De Toeslagenwet is dus bedoeld om uitkeringen tot het sociaal minimum aan te vullen. Daarnaast kunt u mogelijk ook een beroep op de Toeslagenwet doen als u tijdens uw tweede ziektejaar van uw werkgever loon ontvangt. Als het totale inkomen van u en uw eventuele partner lager is dan dit sociale minimum, dan krijgt u op grond van de Toeslagenwet mogelijk een toeslag op uw inkomen.
Wat houdt het sociaal minimum in?
Het sociaal minimum is het bedrag waarvan de overheid in Nederland vastgesteld heeft dat u dit tenminste nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit sociaal minimum is overigens niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor u is, hangt onder andere af van uw gezinssamenstelling. Het bedrag varieert van ongeveer 70% tot 100% van het minimumloon.
In de tabel hieronder ziet u het sociaal minimum per dag per 1 juli 2013. Het gaat hier om bruto bedragen exclusief 8% vakantietoeslag:
leefsituatie | sociaal minimum per dag (bruto) |
gehuwd / samenwonend | 67,94 euro |
alleenstaande ouder | 63,83 euro |
allleenstaande van 23 jaar en ouder | 51,26 euro |
Voor alleenstaanden jonger dan 23 jaar gelden lagere normen.
Als u in de categorie ‘gehuwden’ valt, heeft u dus recht op een toeslag ter grootte van het verschil tussen het voor u geldende sociale minimum (67,94 euro bruto per dag) en uw daadwerkelijke inkomen.
Ook interessant voor u:
- Bezwaar en beroep over toeslag in het kader van de Toeslagenwet (TW)
- Hoe hoog is de toeslag in het kader van de Toeslagenwet (TW)?
- Hoe vraag ik een toeslag in het kader van de Toeslagenwet (TW) aan?
- In welke leefvorm val ik voor de Toeslagenwet (TW)?
- Met welk inkomen of vermogen wordt rekening gehouden bij de vaststelling van de toeslag in het kader van de Toeslagenwet (TW)?
- Op welke uitkeringen geeft de Toeslagenwet (TW) een aanvulling?
- Wanneer heb ik recht op een toeslag volgens de Toeslagenwet(TW)?