Verplichtingen in de WW
Als u eenmaal een WW-uitkering ontvangt moet u zich aan een aantal regels houden. Als u zich niet aan deze verplichte regels houdt, kan het UWV uw uitkering tijdelijk verlagen, stopzetten en een boete opleggen. De belangrijkste regels op een rijtje:
- U moet zich bij het UWV Werkbedrijf als werkzoekende inschrijven en deze inschrijving tijdig verlengen.
- U moet op tijd een WW-uitkering aanvragen.
- U mag de zogenaamde controlevoorschriften niet overtreden.
- U moet wijzigingen in uw persoonlijke situatie tijdig doorgeven.
- U moet actief solliciteren (sollicitatieplicht) en passend werk aanvaarden.
- U moet meewerken aan opleiding en (om)scholing.
- U moet meewerken aan het opstellen van een re-integratievisie of re-integratieplan.
U moet zich bij het UWV Werkbedrijf als werkzoekende inschrijven
U kunt zich al drie maanden voorafgaand aan het ontslag bij het UWV Werkbedrijf als werkzoekende inschrijven. In elk geval moet u uiterlijk op de 2e dag van uw werkloosheid staan ingeschreven. U moet zich tegenwoordig via het internet inschrijven als werkzoekende. Daarvoor heeft u dan wel een speciale inlogcode nodig, de zogenaamde DigiD. Als u zich niet tijdig inschrijft bij het UWV Werkbedrijf of nalaat uw inschrijving tijdig te verlengen, dan wordt uw uitkering door het UWV gekort.
U moet op tijd een WW-uitkering aanvragen
U moet de WW-uitkering uiterlijk binnen een week na de eerste werkloosheidsdag aanvragen. Als u te laat bent met deze digitale aanvraag, dan zal het UWV uw uitkering korten. Wacht u er veel te lang mee, dan kan het UWV u zelfs een WW-uitkering weigeren over de periode dat u de uitkering te laat hebt aangevraagd.
U moet wijzigingen tijdig doorgeven
Het is belangrijk dat u wijzigingen in uw persoonlijke situatie tijdig doorgeeft. Voor de meeste wijzigingen geldt dat u deze binnen een week moet doorgeven nadat de wijziging zich heeft voorgedaan. Doet u dat niet of te laat dan kan het UWV u een boete opleggen. De boete is even hoog als het bedrag dat het UWV u ten onrechte heeft uitbetaald. Dat betekent dus niet alleen dat u het ten onrechte betaalde bedrag moet terugbetalen maar daarbovenop nog een keer een boete krijgt ter hoogte van hetzelfde bedrag.
Het UWV kan alleen volstaan met het geven van een waarschuwing als er door uw overtreding niet ten onrechte of teveel is betaald. U moet alle wijzigingen doorgeven met een digitaal formulier.
Het UWV maakt gebruik van twee soorten (digitale) formulieren:
- Het wijzigingsformulier
Hierop moet u de door u gewerkte uren alleen doorgeven als er iets verandert. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u meer of minder uren gaat werken of als uw werk helemaal is gestopt. Dit geeft u door met het wijzigingsformulier WW. Verhuist u, heeft u een nieuwe baan of verandert er iets anders in uw persoonlijke situatie? Ook hiervoor gebruikt u het wijzigingsformulier.
- Het inkomstenformulier
Werkt u wekelijks wisselende uren? Krijgt u toeslag en heeft uw partner wisselende inkomsten? Dan geeft u dit door met het inkomstenformulier WW. Deze inkomsten worden dan met uw uitkering verrekend.
Ook interessant voor u:
- De hoogte van de WW-uitkering
- Duur van de WW-uitkering
- Hebben andere inkomsten invloed op mijn WW-uitkering?
- Opnieuw werkloos worden
- Recht op WW na opzegging dienstverband
- Sollicitatieplicht in de WW
- Vakantie en WW
- Wanneer ben ik verzekerd voor werkloosheid?
- Wanneer ben ik werkloos volgens de WW?
- Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?