fbpx
Ga naar content

Wat zijn de voor- en nadelen van mediation?

Aan elke vorm van geschillenbeslechting zitten voor- en nadelen, dat is bij mediation niet anders. De belangrijkste voordelen van mediation zijn:

  • U kunt zelf invloed uitoefenen op de oplossing van het geschil. Samen met de andere partij moet er namelijk overeenstemming bereikt worden over deze oplossing. Bij een gerechtelijke procedure legt u de beslissing in handen van een derde (de rechter).
  • De totale kosten voor mediation zijn vaak een stuk lager dan de totale juridische kosten die gemoeid zijn met een gerechtelijke procedure. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat als de mediation niet succesvol beëindigd wordt, er vaak alsnog een gerechtelijke procedure gevoerd moet worden.
  • De kans dat u met de tegenpartij na afloop nog ‘door een deur kunt’ is over het algemeen groter dan na afloop van een gerechtelijke procedure. U heeft namelijk in overleg met de andere partij, onder leiding van de mediator, een oplossing bereikt. Juist in zaken waarbij partijen na afloop van het geschil nog op een of andere manier aan elkaar verbonden zijn (denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding van ouders met kinderen), kan mediation aan te raden zijn.
  • Het mediationproces verloopt informeel, er is in feite sprake van een aantal gesprekken (soms één gesprek) onder leiding van een mediator. Bij een gerechtelijke procedure zijn de omgangsvormen en contactmomenten vaak een stuk formeler. Bovendien kunt u een mediator zoeken die uw specifieke situatie goed begrijpt en waar u zich prettig bij voelt.

Toch zijn er ook wel een aantal nadelen aan mediation verbonden:

  • Een mediator kan nooit een beslissing afdwingen en zal dit ook niet proberen. Als er tussen partijen al uitvoerig over het conflict gesproken of gecommuniceerd is, zou mediation ertoe kunnen leiden dat het conflict alleen nog maar langer voortduurt. In een gerechtelijke procedure komt er in principe altijd een einduitspraak en zal de rechter de knoop doorhakken.
  • Mediation kost ook geld (en tijd). Als een van beide partijen niet een werkelijke inspanning wil doen om door middel van mediation tot een oplossing te komen, is er sprake van geld- en tijdsverspilling. Het is op voorhand soms lastig te bepalen of een andere partij daadwerkelijk met goede bedoelingen instemt met mediation of dat er alleen ingestemd wordt om richting een rechter later niet in een kwaad daglicht te komen.
  • Juist omdat de mediator in feite slechts een gespreksleider is en geen beslissingen kan nemen, wordt van beide partijen een actieve en serieuze inbreng verwacht. Tijdens een gerechtelijke procedure kunt u zich volledig richten op uw eigen argumenten om de rechter te overtuigen van uw gelijk. Bij mediation zult u zich ook moeten inleven in het standpunt van de andere partij.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven