Ontslag: Tips & Tricks
Controleer bij het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst altijd of er sprake is van een proeftijd. Houd er rekening mee dat een proeftijd mogelijk ook in een eventueel van toepassing zijnde CAO of personeelshandboek kan staan. Met name als er sprake is van een situatie waarbij de werkgever aandringt op uw indiensttreding, is het vaak…
Als u denkt dat u ten onrechte in de proeftijd ontslagen bent, maak dan niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk bezwaar. Vermeld in deze brief de reden van uw bezwaar en geef aan dat u van mening bent dat de arbeidsovereenkomst nog gewoon is blijven doorlopen. Ook is het verstandig om aan te geven dat…
Houd voor ogen dat een ontslag in de proeftijd tijdens ziekte of zwangerschap wel geldig is, maar ontslag vanwege ziekte of zwangerschap in de proeftijd niet toelaatbaar is.
Als u beschuldigd wordt van een ernstige gedraging (diefstal, fraude etc.) laat u dan eerst juridisch informeren voordat u aan een door uw werkgever in te stellen onderzoek meewerkt.
Als u in de proeftijd ontslagen wordt, is uw werkgever op uw verzoek verplicht om de reden van het ontslag schriftelijk aan u te bevestigen. Als u het vermoeden heeft dat u vanwege een ongeldige reden ontslagen wordt, kan het zinvol zijn om uw werkgever om de ontslagreden te vragen.
Bewaar alle documenten die te maken hebben met uw ziekte of arbeidsongeschiktheid zoals rapportages van de arbodienst, het plan van aanpak en andere medische rapporten. Ook is het verstandig om de correspondentie (brieven, e-mails) die u met uw werkgever gevoerd heeft te bewaren. Als u in een ontslagprocedure verwikkeld raakt, kunnen deze stukken goed van…
Als u van mening bent dat uw werkgever zich onvoldoende inspant om u te re-integreren, meldt dit dan ook schriftelijk (of per e-mail) bij uw werkgever. Ook kunt u het UWV om een zogenaamd deskundigenoordeel vragen met betrekking tot de vraag of uw werkgever zich wel voldoende inspant. Uw kansen in een latere ontslagprocedure nemen…
Neem een proactieve houding aan als u van mening bent dat u mogelijk andere passende werkzaamheden kunt verrichten. Wacht dus niet af tot uw werkgever eventueel contact met u opneemt, laat zelf merken dat u graag weer aan de slag wil. Noem zo mogelijk ook concreet de functie of werkzaamheden die u denkt te kunnen…
Als u ziek of arbeidsongeschikt bent door uw werk of door arbeidsomstandigheden, is het verstandig om zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen waar dit uit blijkt. Als u onder behandeling staat van een arts of specialist, vraag hem dan of hij ook van mening is dat uw arbeidsongeschiktheid het gevolg is van werkomstandigheden. Als dit het…
Na afloop van uw zwangerschapsverlof hoeft u niet zomaar genoegen te nemen met de mededeling van uw werkgever dat uw werkzaamheden door een of meerdere collega’s zijn overgenomen. Uw werkgever heeft in principe de plicht om u weer toe te staan uw eigen werkzaamheden op te pakken. Win juridisch advies in als uw werkgever na…