Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Soms zal een werkgever bij de start van een nieuwe baan vragen om een verklaring omtrent gedrag (VOG), bij veel mensen beter bekend als een ‘bewijs van goed gedrag’. Met deze verklaring omtrent gedrag kunt u dan aantonen dat uw gedrag geen bezwaar oplevert voor het vervullen van de functie.
Werkgever mag zelf bepalen of hij VOG nodig vindt
Vaak eist een werkgever een verklaring omtrent gedrag voor het vervullen van een functie waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens of waarbij grote (contante) bedragen omgaan. Maar een werkgever mag uiteindelijk zelf weten of hij het nodig vindt dat u voor de uitoefening van een bepaalde functie een VOG moet kunnen overleggen.
Het is dus niet zo dat een werkgever alleen een VOG kan verlangen bij specifieke functies, maar in het algemeen zal het gaan om een functie waarbij u moet werken met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen.
Geen strafblad? U heeft recht op de verklaring omtrent gedrag
Als u geen strafbare feiten op uw naam heeft staan, komt in u aanmerking voor een verklaring omtrent gedrag. Maar ook als u in het verleden wel met justitie in aanraking bent geweest, kunt u onder bepaalde omstandigheden toch in aanmerking komen voor een VOG. Er zal namelijk bekeken worden in hoeverre de strafbare feiten van belang zijn voor de functie die u gaat vervullen.
Een voorbeeld.
Pieter is in het verleden veroordeeld geweest voor fraude. Als hij een VOG aanvraagt voor de functie van accountant, zal deze VOG waarschijnlijk geweigerd worden. Als Pieter zou solliciteren als sportleraar, is de kans groot dat de VOG wel afgegeven wordt.
Voor sommige beroepen zoals advocaten, onderwijzers en taxichauffeurs is een VOG verplicht gesteld.
VOG moet worden aangevraagd bij gemeente
U kunt de VOG aanvragen door het inleveren van een speciaal aanvraagformulier bij de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente stuurt de aanvraag vervolgens door naar Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze organisatie beslist namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie of u voor de verklaring omtrent gedrag in aanmerking komt.
Als u nooit met justitie in aanraking bent geweest, krijgt u binnen vier weken na indiening van uw aanvraag bericht. Als u wel een strafrechtelijk verleden heeft, ontvangt u binnen acht weken de uitslag. In de praktijk gaat dit een stuk sneller. Houd rekening met ongeveer anderhalve week.
Verklaring omtrent gedrag digitaal aanvragen
Een VOG kan tegenwoordig ook digitaal worden aangevraagd. Dit kan echter alleen als uw toekomstige werkgever deze aanvraag elektronisch start. En dat kan weer alleen als de organisatie is aangesloten bij eHerkenning, een systeem waarmee bedrijven zich digitaal kunnen identificeren als zij zaken doen met de overheid.
Ook interessant voor u:
- Discriminatie bij sollicitatie
- Klachten over het verloop van uw sollicitatieprocedure? Deel I
- Klachten over het verloop van uw sollicitatieprocedure? Deel II
- Mag een kandidaat-werkgever referenties over mij inwinnen?
- Sollicitatie en aanstellingskeuring
- Sollicitatiebrief en CV: Wat moet of mag ik vermelden?
- Sollicitatiegesprek: Welke vragen mag ik (niet) verwachten?
- Wat is de NVP Sollicitatiecode?
- Wat is een assessment?
- Werkgever moet getuigschrift afgeven bij einde dienstverband