fbpx
Ga naar content

Wat is een mediator?

Wat is de betekenis van een mediator is een veel voorkomende vraag. Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar die u kan helpen om een juridisch probleem op te lossen. Een mediator is geen eenzijdige belangenbehartiger, zoals een advocaat, en zal ook geen standpunt innemen, zoals een rechter.

Een mediator zal proberen om in een of een aantal vertrouwelijke gesprekken u en de tegenpartij te stimuleren zelf met een oplossing van het conflict te komen. Dit lijkt misschien wat zweverig, maar de praktijk wijst uit dat mediation bij een groot aantal juridische geschillen een snelle en zeer effectieve wijze kan zijn om een conflict op te lossen.

Judex heeft voor jou een selectie van ervaren mediators gemaakt en helpt je door middel van uitgebreide profielen met kiezen van de juiste mediator. Met de handige filters vind je gemakkelijk de juiste mediator bij jou in de regio.

Mediation kan alleen op basis van vrijwilligheid plaatsvinden

Een van de belangrijkste uitgangspunten van mediation is de vrijwilligheid. Niemand kan gedwongen worden om aan mediation mee te werken. Dit is een totaal andere insteek dat een gerechtelijke procedure. U kunt namelijk heel goed tegen uw wil bij een rechtszaak betrokken worden en min of meer gedwongen worden om een rechter tekst en uitleg te geven over uw gedrag.

Juist deze vrijwilligheid zorgt ervoor dat beide partijen gemotiveerd zijn om het conflict op te lossen. Beide partijen hebben er namelijk bewust voor gekozen om te proberen het juridische geschil met begeleiding van een mediator op te lossen. De mediators van Judex zorgen tijdens de intake dat er een constructieve basis is om tot een uitkomst te komen.

Mediation is vertrouwelijk en geheim

Een ander belangrijk kenmerk van mediation is de vertrouwelijkheid en geheimhouding. Beide partijen moeten voorafgaand aan de start van de mediation een mediationovereenkomst ondertekenen waarin zij beloven dat alles wat er tijdens de mediationgesprekken besproken wordt, geheim blijft en niet aan anderen (inclusief een rechter) wordt medegedeeld.

Op die manier krijgt elke partij dus de kans om vrijuit en zonder remmingen te spreken en zijn of haar standpunt en argumenten naar voren te brengen. Het komt regelmatig voor dat beide partijen een advocaat of adviseur bij de mediation aanwezig willen hebben. In dat geval zal ook deze juridische adviseur akkoord moeten gaan met de geheimhouding.

Rol van de mediator

Tijdens de mediation zal de mediator zich neutraal opstellen. Hij zal dus geen voorkeur mogen uitspreken voor het standpunt van de ene of de andere partij. In feite is de rol van een mediator een soort gespreksleider die ervoor zorgt dat elke partij in een open sfeer zijn of haar standpunt en argumenten naar voren kan brengen.

Uiteraard kan en zal de mediator tijdens de mediation regelmatig vragen stellen om daarmee te proberen het juridische geschil en de belangen van beide partijen duidelijk naar voren te krijgen.

Hoewel het de bedoeling is dat beide partijen tijdens de mediation zelf aan een oplossing van hun geschil werken, zal de mediator zelf ook suggesties kunnen doen voor een mogelijke oplossingsrichting. Als u er met de tegenpartij in slaagt om tot een oplossing te komen, zal deze oplossing door de mediator vaak worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.

 

Indien u met hulp van een mediator wilt scheiden ga dan naar Judex diensten voor Scheiden. Experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. 

Bekijk via deze link de mediation experts van Judex.

 

      Ondersteund door WP Store Locator

      Ook interessant voor u:

      Op zoek naar een mediator?

      We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

      Vind uw mediator
      Terug naar boven